IZVJEŠTAJ REPORTERA BEZ GRANICA

Ubijena 63 novinara, sloboda medija u sve većoj opasnosti

Od kidnapovanja i ubistava, do privođenja, prijetnje novinarima sve su češce a eksperti kažu da je vrijeme za uzbunu
304 pregleda 0 komentar(a)
Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Foto: Reuters
Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Foto: Reuters

U 2018. godini 63 novinara je izgubilo život dok su obavljali posao, a sloboda medija je u sve većoj opasnosti, pokazuju izvještaji Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica.

Obje organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao, prenio je Glas Amerike.

Devetoro novinara poginulo je u napadu bombaša samoubice Islamske države u Avganistanu u aprilu, koji se sam predstavljao kao novinar.

U redakciju dnevnika Kapital gazet u Merilendu, u junu je upao naoružani muškarac i ubio petoro lokalnih novinara. Kolumnista Vašington posta Džamal Kašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj u oktobru.

Od kidnapovanja i ubistava, do privođenja, prijetnje novinarima sve su češce a eksperti kažu da je vrijeme za uzbunu.

"Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izvještavanje", kaže Margo Juen iz Reportera bez granica.

Podaci ove organizacije pokazuju da je najmanje 63 novinara ubijeno u 2018. godini, a najopasnije zemlje za novinare su Avganistan, Sirija i Meksiko, prenosi Tanjug.

Hapšenja novinara su takođe u porastu. Komitet za zaštitu novinara navodi da je u Kini, Turskoj i Egiptu uhapšena polovina od ukupnog broja novinara koji su u zatvoru. Zatvorske kazne u trajanju od sedam godina izrečene su reporterima Rojtersa u Mjanmaru.

"Oni su otkrili ratni zločin. Onda su uhapšeni, optuženi da su ukrali dokumenta, što nije tačno, i u namještenom sudskom procesu, osuđeni. To su novinari koji su u svojoj zemlji, izvještavajući o svojoj vladi, upali u nevolju", kaže Robert Mahoni iz Komiteta za zaštitu novinara.

I retorika predsjednika SAD Donalda Trampa protiv medija, samo daje legitimitet i ostalim državnicima koji napadaju novinare, prenosi VOA.

"Samim etiketiranjem lažnih vijesti, on kaže da ti novinari nisu pravi, kad kaže da nisu u pravu, svrstava ih na drugu stranu istorije. A kad kaže da su oni neprijatelji naroda, u stvari tvrdi da je on sam narod, a ako njega kritikuju, kritikuju i vas", ocjenjuje Tom Rozental iz američkog insituta za medije.

Povjerenje u medije u SAD je na najnižem nivou, što je za neke iliustracija globalne erozije medijskih sloboda.

Ipak ima i dobrih vijesti, na primer u Etiopiji. Otkad je novi premijer Abij Ahmed sproveo demokratske reforme, nijedan novinar nije uhapšen prvi put poslije 14 godina.

"Došlo je do promjena u režimima nekih zemalja kao što su Ekvador, Južna Koreja i Gambija koje su zabilježile neka pobošljanja u našem indeksu Medijskih sloboda u svijetu", naglašava Margo Juen.

Preporučujemo za Vas