Keri posjetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi

Zvaničnici Bijele kuće su nedavno otkrili da predsjednik Obama razmatra mogućnost da kasnije ovog meseca, u vrijeme održavanja samita G7, posjeti Hirošimu, iako se samit održava u drugom dijelu Japana
123 pregleda 0 komentar(a)
Hirošima Keri, Foto: Beta
Hirošima Keri, Foto: Beta
Ažurirano: 11.04.2016. 06:45h

Džon Keri je danas postao prvi američki državni sekretar koji je posjetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi, nazvavši ga "jasnim, oštrim i ubjedljivim podsjetnikom" da treba okončati prijetnju od nuklearnog oružja, dok predsjednik SAD Barak Obama razmatra da posjeti taj grad sljedećeg mjeseca.

Keri, koji je spomenik posjetio u društvu drugih šefova diplomatija Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), najviši je američki zvaničnik koji je odao počast žrtvama atomske bombe iz Drugog svjetskog rata, što je bio prvi nuklearni napad na svijetu, prenijela je agencija AFP.

Zvaničnici Bijele kuće su nedavno otkrili da predsjednik Obama razmatra mogućnost da kasnije ovog meseca, u vrijeme održavanja samita G7, posjeti Hirošimu, iako se samit održava u drugom dijelu Japana.

Kerijeva poseta Hirošimi, kao i spekulacije da bi i Obama mogao da poseti taj grad, izazvao je sugestije da bi zvanični Vašington mogao zvanično da se izvini zbog bacanja atomske bombe u avgustu 1945. godine, koja je ubila 140.000 ljudi.

Šef američke diplomatije je, međutim, smanjio ta očekivanja, dok je jedan zvaničnik Stejt departmenta otvoreno izjavio da do izvinjenja neće doći.

"Moja poseta Hirošimi ima veoma posebno značenje o snazi naših odnosa i puta koji smo zajedno prešli od teških ratnih vremena", Keri je danas poručio japanskom ministru spoljnih poslova Fumiju Kišidi.

"Prisetićemo se prošlosti i odati počast onima koji su izgubili živote, ali svrha ovog putovanja nije povratak u prošlost, već se radi o sadašnjosti i i budućnosti", istakao je Keri.

Ministri spoljnih poslova G7 i Evropske unije su u memorijalni centar u Hirošimi danas stigli pod jakim obezbjeđenjem, a obilazak su počeli posjetom muzeju u kojem mogu da se vide razorne posljedice bacanja atomske bombe, pa je tako izložena spaljena odjeća preživjelih i drugi njihovi lični predmeti.

"Svi na svijetu bi trebalo da vide i osjete moć ovog memorijalnog centra. On je jasan, oštar i ubjedljiv podsjetnik ne samo naše obaveze da okončamo prijetnju nuklearnog oružja, već i da uložimo sve moguće napore da se izbjegne i sami rat", napisao je Keri u knjizi za posjetioce, dodavši: "Rat mora da bude krajnje sredstvo, a nikad prvi izbor".

Keri i njegove kolege iz G7 su na spomenik žrtvama u Hirošimi stavili vence, a japanska deca su im kasnije poklonila ogrlice napravljene od papirnih ždralova, koji su simboli mira.

Najveći dio žrtava u Hirošimi je poginulo kad je bomba bačena 6. avgusta, dok su hiljade preminule kasnije od posledica radijacije.

Tri dana kasnije, 9. avgusta 1945. godine, američke snage su bacile drugu atomsku bombu na Nagasaki, gde je poginulo 74.000 ljudi. Manje od nedelju dana kasnije, 15. avgusta, japanski car Hirohito je potpisao kapitulaciju Japana, čime je okončan Drugi svetski rat.

Bonus video: