Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje primirja

Jermenski ministar odbrane Sejran Oganijan optužio je Azerbejdžan da je 16 puta otvorio vatru u graničnoj oblasti Tavuš u sjeveroistočnom dijelu regiona
0 komentar(a)
Nagorno Karabah, Foto: Reuters
Nagorno Karabah, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2016. 15:56h

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre u regionu Nagorno-Karabah koji je na snazi od utorka, prenijela je agencija Frans pres.

Vlasti dvije zemalje optužuju jedna drugu za razmjenu vatre u noći između petka i subote, u kojoj nije bilo žrtava.

Uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u utorak, poslije višednevnih žestokih borbi, nastavljeni su sporadični okršaji u kojima su u petak poginule dvije osobe.

Jermenski ministar odbrane Sejran Oganijan optužio je Azerbejdžan da je 16 puta otvorio vatru u graničnoj oblasti Tavuš u sjeveroistočnom dijelu regiona.

Dva beživotna tijela pronađena su duž linije fronta između Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha, pa se broj poginulih od početka sukoba popeo na 92.

Baku je optužio Jerevan da je 120 puta prekršio primirje, napadajući položaje azebejdžanskih snaga u sjevernim oblastima Gazak, Tovuz i Agstafa.

Separatističke vlasti u Nagorno-Karabahu optužile su Azerbejžan za bombardovanje njihovih položaja u tom spornom regionu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev boravio je u četvrtak i petak u posjeti Bakuu i Jerevanu i pozvao dvije zemlje da obustave nasilje.

Rusija je ključni saveznik Jermenije, u kojoj ima dvije svoje vojne baze, ali održava dobre odnose sa Azerbejdžanom i glavni je snabdjevač oružjem obje zemljme, a prema riječima Medvedeva, tako će ostati i u budućnosti.

"Ako bi Rusija napustila takvu poziciju, Jermenija i Azerbejdžan bi nastavili da kupuju oružje od drugih zemalja, a to bi narušilo postojeću ravnotežu i dodatno pogoršlo situaciju", rekao je Medvedev u intervjuu za rusku televiziju Rusija 1.

Obnovljeni sukobi u Nagorno-Karabahu najžešći su od okončanja rata 1994. godine, u kojem je poginulo 30.000 ljudi, a stotine izbjeglica, uglanom Azerbejdžanaca, napustilo svoje domove.

Bonus video: