Rusija tvrdi: Front al-Nusra granatira Alep, ubili su 18 i ranili 61 civila

Prema njegovim riječima, radi se o 1.200 terorista, 10 tenkova i 30 džipova sa ugrađenim mitraljezima, prenosi Sputnjik
0 komentar(a)
Al Nusra front, Foto: Beta-AP
Al Nusra front, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.04.2016. 10:45h

Islamska država (ID) i Front al Nusra, koji nisu obuhvaćeni rusko-američkim dogovorom o primirju u Siriji, nastavljaju sa oružanim provokacijama protiv vladinih trupa i kurdske milicije, a u granatiranju Alepa, a Al-Nusra je ubila 18 i ranila 61 civila, saopštio je Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Iz distrikta Ašrafija, teroristička grupa Front Al Nusra od oko 400 pripadnika pokušala je da napade položaje kurdske milicije, navodi se u novinskom biltenu objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Tas s.

"Formacije terorističke grupe Front al Nusra ne prestaju sa neprijateljskim dejstvima u gradu Alepu i njegovom predgrađu. U granatiranju tokom pokušaja osvajanja predgrađa pod nazivom Šeik Maksud ubijeno je 18 civila, a 61 ih je ranjeno", stoji u biltenu.

Ruski centar, takođe, navodi da su njegovi medicinski radnici protekle nedjelje pružili pomoć za 186 lokalnih stanovnika na trima lokacijama u Hami i Dari.

U biltenu stoji i da su stanovnici mjesta Al Fuah u Idlibu pozvali Ruski centar i prijavili granatiranje.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu 27. februara, a neposredno prije toga je Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju kojom se podržava primirje.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov upozorio je ranije danas da se u blizini Alepa, drugog po veličini grada u Siriji, okuplja veliki broj terorista Fronta al Nusra, što kako je rekao govori o tome da se priprema veliki napad na pozicije vladinih snaga,

Prema njegovim riječima, radi se o 1.200 terorista, 10 tenkova i 30 džipova sa ugrađenim mitraljezima, prenosi Sputnjik.

"Takav broj boraca govori o tome da je u toku priprema još jednog napada na pozicije vladinih snaga u Alepu", rekao je ranije danas Konašenkov.

On je dodao da sirijska vojska trenutno pod svojom kontrolom drži značajan dio teritorije zemlje, kao i da je za posljednjih pola godine uz pomoć patriotskih snaga i podrške ruske avijacije oslobodila oko 500 naseljenih mjesta i preko 10.000 kvadratnih kilometara zemlje.

Uporedo, kako je rekao, sirijska vojska je uspostavila potpunu kontrolu samo u mjestima gdje postoji lokalna samouprava, a posljednji takav grad bio je Karjatejn.

"Praktično cijela Latakija je oslobođena od terorista, značajan deo Hame i Homsa, grad Palmira, kao i brojna mjesta u drugim provincijama. Takođe, mnoge lokalne vlasti pridružile su se sporazumu o primirju, a među stanovništvom se pojavila nada da je oslobođenje Sirije od terorista zaista moguće", rekao je ruski general, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je sporazum o primirju dosad potpisan sa oko 50 oružanih grupa, dok sa još 20 ruski Centar za primirje vodi pregovore, što predstavlja veliki napredak.

Bonus video: