Sanders i Klinton pojačali međusobne napade

Štab Hilari Klinton uzvratio je danas napade pošto je Sanders osporio da je ona "kvalifikovana" da bude predsjednica, prenijela je agencija Asošiejtid pres
0 komentar(a)
Berni Sanders, Foto: Reuters
Berni Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2016. 14:44h

Kandidati za predsjedničku nominaciju demokratske partije, Hilari Klinton i Berni Sanders, pojačali su međusobne napade raspravom ko je kvalifikovan da bude predsjednik SAD.

Štab Hilari Klinton uzvratio je danas napade pošto je Sanders osporio da je ona "kvalifikovana" da bude predsjednica, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

"Smješno je i neodgovorno napasti nekog, ne prosto osobu koja će skoro izvjesno dobiti nominaciju svoje stranke za novembarske izbore, već protiv nekog ko je među najkvalifikovanijim osobama za kandidaturu za predsjednika u istoriji SAD", rekla je Kristina Rejnold iz izbornog štaba Hilari Klinton.

Sanders je juče na skupu u Filadelfiji rekao da Klinton poslednjih dana govori da on nije kvalifikovan za predsjednika, što, kako navodi AP, bivša državna sekretarka nije rekla.

"Ne vjerujem da je kvalifikovana ako ona, preko svojeg super PAK-a, uzima desetine miliona dolara fondova s posebnim namjenama", rekao je Sanders povodom "nadpolitičkih akcionih odbora" (super PAK) koji mogu prikupljati neograničene svote novca i voditi kampanja za nekog kandidata sve dok ne postoji koordinacija s njegovim štabom.

Sander je posle ubjedljive pobjede na izborima u Viskonsinu u posljednjem napadu rekao da Klinton nije kvalifikovana i zbog njenog glasanja za rat u Iraku dok je bila senatorka i njene podrške trgovinskim sporazumima, dok je bila na čelu Stejt departmenta. Sanders, mada sada i Klinton, ocenjuje da su ti trgovinski sporazumi štetni za SAD.

Portparol Hilari Klinton je na Tviteru naveo: "Hilari Klinton nije rekla da Berni Sanders 'nije kvalifikovan'. Ali sada on, apsurdno, kaže to za nju. To je novo dno".

Klinton je na pitanje u intervjuu za Njujork dejli njuz da li je "Sanders kvalifikovan i spreman da bude predsjednik SAD", odgovorila: "Mislim da nije uradio domaći i da više od godinu dana govori da treba uraditi stvari koje zapravo nije proučio i razumeo i to postavlja mnoga pitanja".

Sandersov portparol rekao je sinoć da je kandidat reagovao na izveštaje poput u Vašington postu s naslovom "Klinton osporava da je Sanders kvalifikovan da bude predsjednik".

Bez obzira na spor o kvalifikacijama, ocenjuje AP, Klinton je pojačala napade na Sandersa, navodeći da ona pokušava da objasni stvari "otvorenije i iskrenije" od svog rivala.

Bonus video: