Djeca koja su preživjela zemljotresa u Nepalu žrtve trgovaca robljem

"Trgovanje djecom je veoma odvratan zločin. Nijedno dijete, nigdje na svijetu, ne bi trebalo da bude oduzeto iz svog doma i primorano da postane rob"
71 pregleda 0 komentar(a)
Nepal zemljotres, Foto: Reuters
Nepal zemljotres, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2016. 09:39h

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej pozvala je policiju da istraži tvrdnje o trgovanju djece preživjele u zemljotresu jačine 7.8 po Rihteru, koji je pogodio Nepal i ostavio 9.000 ljudi zavisnima od humanitarne pomoći.

Naime, trgovci robljem u Punjabu prodaju djecu koja su prošle godine ostala bez krova nad glavom i siročad kako bi besplatno služili britanskim porodicama, i to za 5.250 funti, piše britanski Sun.

"Mladiće smo slali u Britaniju. Većina odvedenih su Nepalci", kazao je trgovac robljem Makan Sing.

"Dečko košta najmanje 5,250 funti. Imaćete dodatnih troškova da ga odvedete u Britaniju, ali to je na vama. Molim vas uzmite Nepalce u Englesku, to su dobri ljudi. Dobri su i radiće sve kućne poslove, a i kuvaju jako dobro. Niko vas neće provjeravati", ispričao je trgovac robljem novinaru Suna.

Ministarka je kazala da su otkrića novinara Suna uznemirujuća.

"Trgovanje djecom je veoma odvratan zločin. Nijedno dijete, nigdje na svijetu, ne bi trebalo da bude oduzeto iz svog doma i primorano da postane rob", kazala je.

Iz Nacionalne agencije za kriminal kazali su da rade na identifikaciji kriminalaca kako bi djecu, ali i odrasle žrtve smjestili na sigurno.

"Trgovanje ljudima često prođe neprijavljeno. Svako ko ima i najmanju sumnju da se to događa trebao bi da prijavi policiji", kazali su iz NCA.

Hiljade djevojčica iz Nepala proda se svake godine.

Sunov novinar istraživanje je započeo u gradu Jalandhar, indijskom gradu u blizini nepalske granice.

Novinar se prerušio u bogatog Sikha iz Britanije kojem je žena bolesna, a ima i staru mamu te traži sluškinju koja će mu kuvati, čistiti i brinuti se za njih.

Nesvjestan da ga snimaju skrivenom kamerom, Singh mu je kazao: "Brate, mogu ti nabaviti dečka. Ali kako ćeš ga dovesti do Britanije i svi dokumenti koji će ti trebati su tvoja briga. To nema ništa s nama. Mi ćemo ti ga predati i to je to. Niko te neće pratiti. On mora biti u vašem domu minimalno tri ili četiri godine. Istrenirajte ga, neka radi za vas. Neka mu to postane rutina. A onda možete tražiti neka dokumenta za njega. Ako želite moj savjet, uzmite 12-godišnjaka ili 13-godišnjaka, držite ga u kući i učite, a onda ćete ga vremenom moći odvesti u Britaniju... on će biti modeliran kako vi želite", kazao je trgovac robljem.

Jutarnji.hr

Bonus video: