Kameron: Islamska država bi mogla da kupi dronove i bombarduje civile nuklearnim materijalom

"Kad je riječ o problemima međunarodnog terorizma, spoj terorista i nuklearnih materijala je, očigledno, prilično jeziva mogućnost i nešto za šta, u svijetlu napada u Briselu, znamo da je itekako realno", upozorio je Kameron na samitu u Vašingtonu posvećenom nuklearnoj bezbjednosti
4 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2016. 12:25h

Britanski premijer Dejvid Kameron strahuje da bi ekstremisti Islamske države (ID) lako mogli da kupe bespilotne letjelice (dronove) i da ih upotrijebe za bombardovanje civila, i to ukradenim radioaktivnim materijalom, navodi britanski list "Miror".

"Kad je riječ o problemima međunarodnog terorizma, spoj terorista i nuklearnih materijala je, očigledno, prilično jeziva mogućnost i nešto za šta, u svijetlu napada u Briselu, znamo da je itekako realno", upozorio je Kameron na samitu u Vašingtonu posvećenom nuklearnoj bezbjednosti.

Svjetskim liderima, među kojima je bio i Kameron, tokom samita koji je održan juče i prekjuče u Vašingtonu predstavljena je fiktivna kriza u kojoj insajderi u oblasti istraživačke medicine kradu radioaktivni izotop i prodaju ga na posebnoj mreži na internetu, "Darkveb".

Prema tom scenariju, koji je uključio i prikazivanje video-snimka, materijal je kupila "globalna teroristička mreža" čiji ekstremisti planiraju da dronom bace opasan materijal, izazivajući paniku i strah.

"Mnogi samiti su dosad sazvani radi rješavanja situacija koje su već krenule po zlu. Ovo je samit o nečemu što nastojimo da preduprijedimo", rekao je britanski premijer.

Na samitu u Vašingtonu su Velika Britanija i SAD savjetovale manje zemlje kako da pojačaju bezbjednost nuklearnih centrala i istraživačkih centara kako bi spriječile da opasan materijal padne u ruke teroristima.

Dronovi se mogu kupiti po povoljnim cijenama na sajtovima kao što je Amazon, a bezbjednosni eksperti strahuju da bi se oni mogli iskoristiti za napad bombom na "meke" ciljeve na otvorenom pune civila, navodi britanski list.

Bonus video: