Obama: Potrebna veća saradnja kako ludaci ne bi nabavili nuklearnu bombu

Obama je upozorio i da bomba veličine jabuke koja sadrži materijal za fisiju može da uzdrma svijet
84 pregleda 8 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2016. 19:15h

Predsjednik SAD Barak Obama poručio je svjetskim liderima na samitu o nuklearnoj bezbjednosti u Vašingtonu da je potrebna veća saradnja kako "ludaci" poput Islamske države ne bi nabavili nuklearnu bombu, navevši da postoji "otprilike 2.000 tona nuklearnog materijala" od kojeg "nije sve dobro obezbijeđeno".

Kako je javio AFP, americki predsjednik je na skupu ukazao da to što su pripadnici Islamske države tajno snimali belgijskog nuklearnog naučnika, kao i korišćenje hemijskog i biološkog naoružanja, predstavlja jasno iskazanu namjeru.

"Zahvaljujući našim koordinisanim naporima, nijedna teroristička grupa do sada nije uspjela da nabavi nuklearno oružje ili 'prljavu bombu' načinjenu od radioaktivnih materijala. Nema sumnje da ako se ovi ludaci ikada dokopaju nuklearne bombe ili nuklearnog materijala, oni će skoro izvjesno iskoristiti da ubiju što više ljudi mogu", rekao je Obama.

On je rekao da bi to bila katastrofa koja bi "promijenila naš svijet".

Obama je upozorio i da bomba veličine jabuke koja sadrži materijal za fisiju može da uzdrma svijet.

"Najmanja količina plutonijuma mogla bi da ubije i rani stotine hiljada ljudi. To bi bila humanitarna, politička, ekonomska i ekološka katastrofa sa globalnim posljedicama koje bi trajale decenijama. To bi promijenilo svijet", istakao je američki predsjednik.

AFP ocjenjuje i da, s obzirom da ruski predsjednik Vladimir Putin bojkotuje samit, veliki dogovor o smanjenju zaliha nuklearnog oružja nije na vidiku.

Smanjen rizik, ali prijetnja od nuklearnog terorizma postoji

Obama je upozorio i da se "prijetnja" od "nuklearnog terorizma" koji bi počinili ekstremisti i dalje nadvija nad međunarodnom zajednicom uprkos naporima u svijetu da se tako nešto spriječi.

"Mi smo znatno smanjili rizik. Medjutim prijetnja od nuklearnog terorizma i dalje postoji i razvija se", rekao je Obama.

Obama je rekao da ni jedna teroristička organizacija nije uspjela da se domogne nuklearnog oružja ili "prljave bombe" koja ima radioaktivni materijal, ali je dodao da je Al Kaida dugo tražila nuklearni materijal i da je Islamska država koristila hemijsko oružje.

On je rekao da su ekstremisti povezani sa napadima u Parizu i u Briselu napravili video snimak direktora u belgijskom nuklearnom postrojenju.

Oko 50 svetskih zvaničnka okupljeno je u Vašingtonu gdje juče i danas razgovaraju o "nuklearnoj bezbjednosti".

Među njima su predsjednici Kine Si Đinping, Turske Redžep Tajip Erdogan, Francuske Fransoa Oland, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Meksika Enrike Penja Nieto, Čilea Mišel Bašle, Poljske Andžej Duda, zatim premijeri Češke, Italije, Indije, Japana, Holandije, Norveške, Britanije, šef Interpola, šef Međunarodne atomske agencije Jukija Amano, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Trebaće vrijeme da se Iran integriše u svjetsku privredu

Obama je danas upozorio da će biti potrebno vrijeme da se Iran integriše u svjetsku privredu dok se Teheran žali zbog sporosti ukidanja međunarodnih sankcija poslije nuklearnog sporazuma.

"Trebaće vremena da se Iran integriše u međunarodnu ekonomiju, a ta zemlja je već počela da koristi prednosti nuklearnog sporazuma", rekao je Obama poslije sastanka s predstavnicima šest velikih sila s kojima je Iran u julu 2015. postigao istorijski dogovor.

Teheran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei izjavio je 20. marta da SAD nastavljaju svoj animozitet prema Iranu, jer ta zemlja još nije ukinula sankcije.

SAD su nedavo uvele dodatne sankcije Iranu poslije nedavnih raketnih proba u toj zemlji.

Obama je rekao da nuklearni sporazum ipak ne rješava sve sporove koji postoje s Iranom, uključujuči "destabilizujući faktor te zemlje u regionu" i dodao da osim nekih izuzetaka američki trgovinski embargo ostaje na snazi prema Iranu.

Bonus video: