Čurkin pisao SB UN: Turska je glavni snabdjevač Islamske države oružjem i opremom

Čurkin je naveo da ključnu ulogu u snabdijevanju terorista oružjem igra fondacija "Besar", koja je tokom 2015. "organizovala oko 50 konvoja u područja Bajirbučak i Kiziltepe, 260 kilometara sjeverno od Damaska"
1 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2016. 17:32h

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin u pismu upućenom Savjetu bezbjednosti UN rekao je da je Turska glavni snabdjevač terorističke grupe Islamska država oružjem i vojnom opremom, a da su za realizaciju tih aktivnosti zadužene bezbjednosne službe te zemlje.

"Glavni snabdjevač oružjem i vojnom opremom boraca ID-a je Turska, koja to radi preko Nacionalne bezbjednosne organizacije. Transport se vrši uglavnom vozilima, uključujući transport u sklopu humanitarnih konvoja", navodi se u pismu, a prenijela je agencija Tas s.

Čurkin je iznio podatke o isporuci oružja i municije teroristima u Siriji tokom perioda između novembra 2015. i kraja januara 2016. godine.

Ruski diplomata je, takođe, iznio da je 25. januara 2016. Turska fondacija za ljudska prava i slobodu isporučila opremu i hranu u težini od oko 55 tona teroristima Islamske države.

On je naveo da ključnu ulogu u snabdijevanju terorista oružjem igra fondacija "Besar", koja je tokom 2015. "organizovala oko 50 konvoja u područja Bajirbučak i Kiziltepe, 260 kilometara sjeverno od Damaska".

Čurkin je obavijestio Savjet bezbjednosti i o krijumčarenju eksploziva i industrijskih hemikalija terorističkim grupama u Siriji, "što se obično organizuje sa turske teritorije".

Bonus video: