Kompanije u SAD u martu otvorile 200.000 radnih mjesta

"Tržište rada nastavlja da ostvaruje nevjerovatne rezultate“, rekao je glavni ekonomista američke rejting agencije Moody's, koja pomaže ADP-u izradi tog izvještaja, Mark Zandi
0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock.com
posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.03.2016. 05:49h

Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) otvorile su u martu 200.000 novih radnih mjesta, zahvaljujući poboljšanju uslova na tržištu rada, saopštila je privatna firma za zapošljavanje, ADP.

Ta kompanija je revidirala naniže februarske podatke o zapošljavanju, na 205.000 sa prvobitno saopštenih 214.000 novih radnih mjesta, ali je, kako se precizira, ukupan tempo rasta zapošljavanja u privatnom sektoru bio iznad cifre od 190 hiljada tokom pet mjeseci.

"Tržište rada nastavlja da ostvaruje nevjerovatne rezultate“, rekao je glavni ekonomista američke rejting agencije Moody's, koja pomaže ADP-u izradi tog izvještaja, Mark Zandi.

On je dodao da je martovski rast zapošljavanja u skladu sa prosječnim mjesečnim rastom zapošljavanja u prethodne četiri godine, pri čemu jedino industrija energetike, pogođena padom cijena nafte i gasa, smanjuje broj zaposlenih već duže od godinu, prenosi Tanjug.

Kompanije sa najmanje 500 radnika su smanjile zapošljavanje, otvarajući u martu 39.000 radnih mjesta, što je tek polovina od februarske cifre. Istovremeno, mala preduzeća, koja zapošljavaju manje od 50 radnika, povećala su zapošljavanje, na 86.000 u martu sa februarskih 68.000.

Podaci ADP-a dolaze uoči objavljivanja zvaničnog izvještaja američke vlade o zapošljavanju koji se očekuje sjutra.

Procjenjuje se da će izvještaj američkog Ministarstva rada ukazati na otvaranje 200 hiljada radnih mjesta u martu i zadržavanje stope nezaposlenosti na nivou od 4,9 odsto, što je osmogodišnji minimum.

Bonus video: