Asad: Sukob Siriju koštao više od 200 milijardi dolara

Asad smatra da će sirijske izbjeglice početi da se vraćaju kući kada budu vidjeli da ima nade u oporavak
3 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2016. 11:53h

Sukob u Siriji je zemlju koštao više od 200 milijardi dolara, izjavio je sirijski predsjednik Bašar al Asad u danas objavljenom intervjuu za rusku agenciju RIA.

"Šteta nanijeta privredi i infrastrukturi premašila je 200 milijardi dolara. Obnova infrastrukture će dugo trajati", rekao je Asad, prenio je Rojters.

Asad je kazao da terorizam u Siriji i Iraku dobija direktnu podršku od Turske, Saudijske Arabije, Francuske i Britanije.

"Terorizam - to je pravi problem. Protiv toga se moramo boriti na međunarodnom nivou, jer terorizam ne utiče samo na Siriju. Terorizam postoji u Iraku, direktno ga podržava Turska. Direktno ga podržava vladajuća kraljevska porodica Saudijske Arabije, kao i određen broj zapadnih zemalja, posebno Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo", tvrdi Asad, prenio je Sputnjik.

Asad smatra da će sirijske izbjeglice početi da se vraćaju kući kada budu vidjeli da ima nade u oporavak.

Uzrok migracija nije samo terorizam i bezbjednosna situacija, veći i blokada i sankcije zapadnih zemalja protiv Sirije, rekao je Asad.

"Mnogi ljudi su napustili sigurne oblasti gdje nema terorizma zbog životnih uslova. Građani ne mogu više da sebi obezbjede sve što je neophodno. Tako da mi, kao država, moramo da preduzmemo korake, bar one osnovne, da poboljšamo ekonomsku situaciju i usluge u Siriji", poručio je Asad.

Asad spreman da sarađuje sa UN u borbi protiv terorizma

Sirijski predsjednik uputio je poruku generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu u kojem je ponovio spremnost da sarađuje u, kako je naveo, svim iskrenim naporima u borbi protiv terorizma, prenio je AP pozivajući se na sirijsku državnu novinsku agenciju.

Asad je, dodaje se, zahvalio Ban Ki-Munu za podršku te svjetske organizacije na preuzimanju kontrole sirijskih snaga nad Palmirom, gradom koji je bio u rukama islamskih militanata.

Ban Ki-Mun je izjavio u nedjelju da je "planeta Zemlja" ohrabrena i srećna zato što su sirijske trupe preuzele Palmiru.

Asad je pozvao sefa UN da podrže napore sirijske vlade u obnovi Palmire, grada koji je svojevrsna arheoloska riznica, a koja je u borbama islamskih militanata veoma oštećena.

Bonus video: