"PJONGJANG SPREMAN NA PREVETIVAN NUKLEARNI NAPAD"

Sjevernokorejski ministar: Korejsko poluostrvo na ivici rata zbog SAD

"Sve zemlje koje žele mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu i u regionu treba da budu na oprezu zbog postupaka SAD", rekao je Li
4 komentar(a)
Sjeverna Koreja, SAD, Foto: Shutterstock
Sjeverna Koreja, SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2016. 19:10h

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje Li Su Jong izjavio je danas da je Korejsko poluostrvo na ivici rata zbog aktivnosti SAD koje stalno održavaju vojne vježbe sa Južnom Korejom i da je Pjongjang spreman na preventivan nuklearni napad.

Li je za rusku agenciju Tass rekao da je vojska Sjeverne Koreje u stanju pripravnosti spremna da izvede preventivan nuklearni napad kao reakciju na neprijateljske aktivnosti SAD.

"Kao odgovor na mahnitu histeriju SAD za pokretanje nuklearnog rata, potpuno smo prebacili našu vojsku s oblika vojnog reagovanja na oblik izvođenja preventivnog napada i stanja odlučnosti da budemo spremni da izvedemo preventivan nuklearni napad", rekao je Li.

On je rekao da na Korejskom poluostrvu može početi rat "zbog aktivnosti SAD koje sprovode vojne vježbe u realnim uslovima koje predviđaju sve metode za iznenadne vojne napade na Sjevernu Koreju".

Sjevernokorejski ministar je rekao da SAD prebacuju "centar strategije za nadmoć nad cijelim svijetom na azijsko-pacifički region i odredile su Sjevernu Koreju kao prvu metu napada".

"Sve zemlje koje žele mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu i u regionu treba da budu na oprezu zbog postupaka SAD", rekao je Li.

On je rekao da uprkos brojnim upozorenjima SAD nastavljaju neviđeno velike vojne manevre na cijeloj teritoriji Južne Koreje uperenim protiv Sjeverne Koreje.

"Potpuno je očigledno da ne možemo da sjedimo mirno dok traje prijetnja SAD", dodao je sjevernokorejski ministar.

On je rekao da su SAD koncentrisale sve svoje srateške nuklearne rakete na ograničenu oblast oko Korejskog poluostrva i dodao da se nijedna zemlja nije sučila s tako ozbiljnom i stvarnom prijetnjom.

Li je rekao da je jedini način da se odbije stalna prijetnja da se ojačaju nuklearne snage Sjeverne Koreje.

"Imamo moćnu vojsku koja može izvesti rat svim sredstvima", rekao je severnokorejski ministar.

Preporučujemo za Vas