"NJEMAČKA KANCELARKA PRAVI TAMPON ZONU ZA IZBJEGLICE"

Fajman: Merkel koristi Austriju kao čekaonicu, to je evropska greška

"Imam lično dobar odnos sa Merkelovom, ali politički postoje tenzije", priznao je austrijski kancelar
1 komentar(a)
Verner Fajman, Angela Merkel, Foto: Reuters
Verner Fajman, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 02:19h

Austrijski kancelar Verner Fajman kritikovao je politiku prema izbjeglicama koju vodi njemačka kancelarka Angela Merkel ističući da ona od Austrije pravi tampon zonu za izbeglice.

"Ako jedan ili dva miliona ljudi želi kroz Austriju, Njemačka može relativno lako graničnim procedurama da izazove zastoj u Austriji. Time postajemo tampon zona", naglasio je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Fajman je podvukao da je to "nefer" i da bi Austriji tako mogla biti nanijeta šteta.

"Imam lično dobar odnos sa Merkelovom, ali politički postoje tenzije", priznao je on.

Prema njegovim riječima, prednost koju ima Merkel, da može da koristi Austriju kao čekaonicu, kroz održavanje privlačnosti Njemačke, je evropska greška, jer se time izlažu pritisku zemlje Balkana i druge poput Italije kao alternativne rute.

"Prema nama je takva politika izuzetno nefer. Politika Merkelove može izazvati štetu Austriji. Mi ne želimo da budemo čekaonica za Njemačku. To nam se može slobodno zamjertii, ali ostajemo dosljedni", podvukao je Fajman.

Od njemačke kancelarke bi želio da jasno kaže da izbjeglice ne bi trebalo da pokušavaju da probijaju granice i koriste ilegalne rute, da kaže broj koji bi mogao legalno da uđe u Njemačku.

Istovremeno je konstatovao i da je Evropska komisija doživjela neuspjeh jer je usvojila Šengen, ali ne i zaštitu spoljne granice.

"Funkcionisanje Fronteksa trebalo je postoji već odavno. Vjerujem da će nam biti potrebno prelazno rešenje - par zemalja, koji to preuzmu za druge. Austrija bi za potrebe misije EU odmah stavila na raspolaganje vojnike", kazao je šef austrijske vlade.

On je podsjetio da je prošle godine kroz Austriju prošlo milion ljudi, i da Austrija nije bila zemlja koja je izbjegavala svoju odgovornost, već je i prihvatila 90.000 tražialaca azila, a i u naredne četiri godine primiće još 1,5 odsto u odnosu na stanovništvo.

Fajman je istakao da se pokazalo da evropsko rešenje, kojem se težilo, nije funkcionisalo.