Sirijska vojska: Pad Palmire početak kolapsa Islamske države

Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je da je Islamska država izgubila kontrolu nad gradom, dodajući da je među islamističkim ekstremistima bilo mnogo mrtvih
54 pregleda 0 komentar(a)
Palmira, Foto: Reuters
Palmira, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2016. 10:16h

Komanda sirijske vojske saopštila je danas da je u potpunosti preuzela kontrolu nad gradom Palmirom, navodeći da ova pobjeda označava početak kolapsa Islamske države, prenosi Rojters.

U saopštenju koje je pročitano na sirijskoj televiziji tvrdi se da je ponovno osvajanje Palmire od Islamske države takođe pokazalo da su trupe sirijske vlade i njihovi saveznici jedina snaga sposobna da porazi terorizam u Siriji.

Komanda sirijske vojske navodi da će njene trupe zajedno sa saveznicima, uz podršku sirijskog i ruskog vazduhoplovstva, nastaviti kampanju protiv Islamske države, Fronta Al Nusra i "drugih terorističkih grupa".

Rojters dodaje da sirijska vlada sve naoružane frankcije koje se bore protiv predsednika Bašara al Asada naziva terorističkim grupama.

Sirijske snage su uz podršku ruskih vazdušnih napada zauzele istorijski grad Palmiru koju su pripadnici terorističke Islamske države držali pod kontrolom od maja prošle godine, navode sirijski državni mediji i opozicioni aktivisti.

Državna televizija je navela, citirajući neimenovanog vojnog izvora, da su "oružane snage i grupe komiteta za narodnu odbranu potpuno preuzele kontrolu nad Palmirom".

"Nakon teških borbi tokom noći, vojska ima punu kontrolu nad Palmirom - kako nad starim gradom, tako i nad stambenim delovima", naveo je vojni izvor.

Sirijska vojska već tri sedmice vodi borbu za grad u centralnom dijelu zemlje, u kojem se nalaze ostaci antičkih građevina iz različitih istorijskih perioda, zbog čega je bio popularna turistička destinacija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je da je Islamska država izgubila kontrolu nad gradom, dodajući da je među islamističkim ekstremistima bilo mnogo mrtvih.

Prema riječima vojnog izvora, vojska je "poslije žestokih borbi potpuno preuzela kontrolu" i nad starim gradom i nad stambenim djelovima Palmire, prenosi Gardijan.

Snage sirijskog režima juče su proširile kontrolu sjeverno od istorijskog grada i zauzele obližnji grad Al Amiriju koji su dotad držali džihadisti Islamske države, a koji se smatra "kapijom Palmire", objavila je sirijska državna televizija.

Islamska država je zauzela tvrđavu Palmire 23. maja 2015. i tamo podigla svoju zastavu, uspostavivši kontrolu nad drevnim gradom.

Dvorac i antički grad Palmira su na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Bonus video: