Protesti u Bangladešu protiv sekularizacije države

Više od 90 odsto do 160 miliona stanovnika Bangladeša muslimanske je vjeroispovesti, dok hindusi i budisti čine glavne vjerske manjine
1 komentar(a)
Bangladeš protest, Foto: Twitter
Bangladeš protest, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.03.2016. 15:40h

Oko tri hiljade muslimana protestovalo je danas u glavnom gradu Bangladeša Daki protiv peticije u kojoj se traži da islam ne bude više zvanična državna religija.

Demonstranti su se okupili ispred centralne džamije u Daki, tražeći da Vrhovni sud u nedjelju odbaci peticiju koju je podnjela grupa uglednih građana.

"Došli smo da pošaljemo poruku vlastima da nećemo tolerisati pokušaje da se islam ukine kao zvanična religija i učinićemo sve da to spriječimo", rekao je Abdur Rahim, jedan od učesnika protesta.

Više od 90 odsto do 160 miliona stanovnika Bangladeša muslimanske je vjeroispovesti, dok hindusi i budisti čine glavne vjerske manjine.

Protest je počeo danas nakon molitve, a organizovale su ga grupa građana Tuhidi Džanata i islamistička grupa Hefadžat-e-Islam.

U protestima nije učestvovala nijedna od važnijih političkih stranaka u zemlji.

Vojni diktator Husein Muhamed Eršad proglasio je 1988. godine islam za zvaničnu državnu religiju u Bangladešu, kako bi pridobio podršku naroda tokom kampanje najvećih političkih partija za njegovo smjenjivanje. Eršad se povukao poslije masovnih protesta 1990. godine.

Premijer Šeik Hasina vratio je sekularizam u ustav zemlje 2011. godine, ali je islam i dalje ostao zvanična državna religija.

Bonus video: