SVIJET MORA BITI UJEDINJEN

Obama: SAD će agresivno krenuti na Islamsku državu

SAD će pružiti pomoć u istrazi terorističkih napada u Briselu, rekao je Obama
15 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2016. 18:05h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je u Buenos Ajresu da će SAD agresivno krenuti na Islamsku državu i da svet mora biti ujedinjen u borbi protiv terorizma.

Obama je rekao da je borba protiv Islamske države "prioritet broj jedan" i obećao da će SAD goniti tu ekstremističku organizaciju dok ne bude uništena.

"Imam mnogo stvari na mom tanjiru, ali je moj najviši prioritet da se porazi Islamska država i ukloni nesreća tog varvarskog terorizma širom svijeta", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu, poslije razgovora s argentinskim predsjednikom Maurisijem Makrijem.

Američki predsjednik je rekao da u njegovim planovima nema važnije stvari od pobede nad Islamskom državom, ali i dodao da je pitanje "kako to uraditi na inteligentan način".

Islamska država preuzela je odgovornost za jučerašnje napade u Briselu u kojima je ubijena najmanje 34 osoba. 

SAD će pružiti pomoć u istrazi terorističkih napada u Briselu, rekao je Obama i dodao da SAD i Argentina razumiju bol Belgije pošto su obje te zemlje bile suočene s terorizmom.

Obama, međutim, nije naznačio da planira promjenu strategije u borbi protiv Islamske države poslije napada u Briselu. On je rekao da njegov pristup toj borbi stalno "evoluira" i obećao da će biti "odlučan".

Američki predsjednik je kritikovao republikanske predsjedničke kandidate koji su najavili da će izvesti "tepih bombardovanje" Islamske države. Obama je rekao da je to "nehumano" i kontraproduktivno.

"To bi vjerovagno bio izvanredan mehanizam Islamske države za nova regrutovanja", rekao je Obama.

Preporučujemo za Vas