GLASAČKE KUTIJE IZGORJELE U POŽARU

Predsjednički izbori u Kongu: Mnoga mjesta nisu otvorena, čekaju se glasačke liste

U Kongu je prvi put uvedeno glasanje putem elektronskih glasačkih mašina, podsjeća agencija i napominje da je već bilo izvještaja širom zemlje o konfuziji i nezgodama zbog toga
183 pregleda 0 komentar(a)
Kongo, Foto: Reuters
Kongo, Foto: Reuters

Mnogobrojna biračka mjesta u Kongu još nisu otvorena danas, na dan predsjedničkih izbora u toj zemlji, nakon što je prije više od dvije sedmice u skladištu Izborne komisije izgorjelo na hiljade glasačkih kutija i elektronskih biračkih mašina.

AP javlja da stotine ljudi još čekaju u predgrađu prijestonice Kinšase da stigne lista glasača.

"Čekamo da vidimo ko treba gdje da glasa", kazao je jedan od njih Kristijan Mvenglej. Agencija navodi da bi tu trebalo da glasa najmanje šest hiljada ljudi.

Šef Izborne komisije Konga Kornej Nanga kazao je da 49 glasačkih mjesta i dalje čeka liste glasača.

"Imamo odštampanih 29 lista, a ostatak upravo štampamo", kazao je on nezadovoljnim građanima.

Drugi zvaničnik Izborne komisije kazao je da se brine da će se baterije u glasačkim mašinama istrošiti.

U Kongu je prvi put uvedeno glasanje putem elektronskih glasačkih mašina, podsjeća agencija i napominje da je već bilo izvještaja širom zemlje o konfuziji i nezgodama zbog toga.

Te mašine izazvale su zabrinutost opozicije, diplomata i eksperata zbog moguće manipulacije rezultatima u korist kandidata kojeg podržava aktuelni predsJednik Džozef Kabila.

U požaru koji je izbio 13. decembra u skladištu Izborne komisije izgorJelo je na hiljade glasačkih kutija i elektronskih biračkih mašina.

Izborna komisija je tada saopštila da je prerano da se utvrde uzrok i razmjere štete.

Izgorelo je oko sedam hiljada izbornih mašina i kutija, a ministar za bezbjenost Konga Henri Mova kazao je tada da je to deset odsto biračkog materijala koji će biti zamijenjen "vrlo brzo".

"Ne možemo da donosimo preuranjene zaključke, ali ni da odbacimo kriminalne pretpostavke", rekao je on i dodao da je vatra istovremeno izbila na dva mjesta u magacinu.