Tramp i Hilari pobijedili u Arizoni

I Tramp i Hilari ovom pobjedom na jučerašnjim preliminarnim izbrima u državi od 6,7 miliona stanovnika povećavaju vođstvo u okviru svojih stranaka
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2016. 08:17h

Pretendent za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp i Hilari Klinton, favorit za nominaciju Demokratske stranke, pobijedili su na unutarstranačkim izborima u Arizoni, pokazuju prvi rezultati.

I Tramp i Hilari ovom pobjedom na jučerašnjim preliminarnim izbrima u državi od 6,7 miliona stanovnika povećavaju vođstvo u okviru svojih stranaka.

"Mnogo veća pobjeda u Arizoni nego što smo očekivali. Hvala, neću nikad zaboravti," napisao je Tramp na Tviteru.

Na osnovu preliminarnih rezultata, američke televizijske mreže procjenjuju da je američki milijarder dobio oko 46 odsto glasova u poređenju sa 22 odsto koliko je osvojio senator iz Teksasa Ted Kruz i 10 odsto koliko je dobio guverner iz Ohaja Džon Kejsik.

Klintonova je prema procjenama zabilježila još ubjedljiviju pobjedu sa 60.5 odsto glasova naspram njenog rivala senatora Bernija Sandersa koji je osvojio 36,9 odsto.

Ovo je kanidatima omogućilo da ponovo "nakupe" delegate na putu ka konvencijama, ali neće mnogo izmijeniti tok predizborne trke.

Juče su održai i izbori u Juti i Ajdahu. Republikanski kandidati su se borii za 98 delegata u Arizoni i Juti a demokratski za 131 delegata u Arizoni, Juti i Ajdahu.

U ovom trenutku Trampu je glavni cilj da prikupi 1,273 delegata potrebnih da direktno dobije nominaciju svoje stranke i osujeti pokušaj partijskog establišmenta da ga zaustave.

Pobjedom u Arizoni on je "odnio" svih 58 delegata te države čime je ukupan broj delegata koje je dosada osvojio porastao na 741. Tom Kruz je pobijedo u Juti i trenutno prema CNN-u ima 421 delegataa Kejsik zasada ima 145 delegata, prenio je CNN.

Za razliku od Republikanaca, Demokrate svoje delegate dodjeljuju proporcionalno i očekuje se da je Klintonova odnijela lavovski dio u Arizoni.

Glasanje se odvijalo u sjenci jučerašnjih napada u Briselu, a Tramp je u svom poznatom tonu upozorio da će svako ko pokuša da napadne SAD "nastradati," napominjući da su belgijske vlasti mogle da spriječe napade da su koristile torturu prilikom ispitivanja osumnjičenog za terorizam koji je uhapšen nekoliko dana prije toga.

Kruz je nastupio podjednako oštro zatraživši da američka policija dobije ovlašćenje da "patrolira i obezbijedi muslimanske kvartove u SAD prije nego što budu radikalizovani."

Klintonova je rekla da to što oni zagovaraju "ne samo da je pogrešno nego je i opasno" i da neće zaštiti SAD.

Bonus video: