IZ KOMPANIJE NASTAVILI DA SE ODUPIRU ZAHTJEVIMA

Ko im pomaže: FBI će bez pomoći Applea otključati ajfon ubice iz San Bernardina?

Sudsko saslušanje u tom slučaju, odloženo je na zahtjev američkog Ministarstva pravde
1 komentar(a)
FBI, Donald, Foto: Screenshot (Twitter)
FBI, Donald, Foto: Screenshot (Twitter)
Ažurirano: 11.02.2019. 03:54h

 Američki Federalni istražni biro (FBI) možda je našao način da bez pomoći kompanije Epl (Apple) otključa telefon koji je koristio jedan od napadača u kalifornijskom gradu San Bernardino kada je ubijeno 14 ljudi.

Sudsko saslušanje u tom slučaju, zakazano za danas, odloženo je na zahtjev američkog Ministarstva pravde.

Ministarstvo je naredilo Eplu da napravi poseban softver koji bi zaobišao bezbjednosnu zaštitu ajfona i omogućio FBI-u da ispita uređaj koji je koristio ubica Rizvn Faruk.

Epl je, međutim, nastavio da se odupire zahtjevima američkih vlasti, tvrdeći da bi to bio "opasan presedan"  i da bi Ajfon na taj način bio podložan budućim hakerskim napadima.

Prema sudskim dokumentima podnijetim u ponedjeljak, manje od 24 sata prije zakazanog saslušanja, federalno tužilaštvo je tražilo od sudije da odloži ročište, a FBI je možda našao drugi način da otključa telefon pa mu nije potrebna saradnja s Eplom.

U dokumentu se navodi da je FBI neko ko nije uključen u slučaj pokazao mogući metod da pristupi podacima u telefonu.

"Potrebno je testiranje da se utvrdi da li je to održiv metod koji neće ugroziti podatke na Farukovom ajfonu. Ako je metod održiv, trebalo bi da eliminiše potrebu za pomoći Epla", navodi se u sudskom dokumentu.

Nije jasno ko je ponudio pomoć FBI, kao i zašto je trebalo toliko dugo da se nađe rješenje.

Faruk i njegova supruga su ubijeni u policijskoj akciji pošto su u decembru ubili 14 ljudi u kalifornijskom gradu Sen Bernardino.

FBI vjeruje da je bračni par bio inspirisan Islamskom državom, a istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde šta se desilo i da li su imali saučesnike.

Direktor Epla Tim Kuk ponovio je u ponedjeljak da ta kompanija želi da se odupre zahtjevima američkih vlasti da pomogne u otključavanju telefona, rekavši da ta kompanija duguje svojim korisnicima zaštitu njihove privatnosti i privatnih podatka koje drže u ajfonima.

Preporučujemo za Vas