ANALITIČARI SMATRAJU DA JE NOVI SUKOB PITANJE VREMENA

Prijeti li treći svjetski rat?

Amerikanci imaju daleko najveći vojni proračun na svijetu. Kina je, pak, uvjerljivo druga po potrošnji za vojsku i svoja izdvajanja iz godine u godinu znatno povećava
132 pregleda 28 komentar(a)
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2016. 14:38h

Mnogi analitičari kažu da bi napetosti u Južnom kineskom moru mogle izazvati globalni sukob.

Na Razvojnom forumu u Pekingu nije se mogla izbjeći tema odnosa Kine i Amerike pa se tako spomenula i Tukididova zamka.

Mnogi analitičari smatraju da je novi svjetski rat samo pitanje vremena, i to ne baš dalekog, te da bi napetosti u Južnom kineskom moru mogle izazvati globalni sukob.

Prema njihovom mišljenju, dvije velesile - SAD i Kina - upadaju u tzv. Tukididovu zamku, nazvanu po istoričaru i generalu, akteru rata između Atine i Sparte.

Njegova je teza da je uspon Atine uzbunio Spartu, što je rat na kraju učinilo neizbježnim.

Od tog prvog opisanog slučaja promjena na vrhu globalne dominacije nerijetko je dovodila do globalnog sukoba.

Novi tip odnosa

"Kina i SAD suočeni su s brojnim problemima. Žele ih riješiti. Ako ih ne riješe, onda postoji opasnost. Međutim, znamo kako to izbjeći. Moraju se uskladiti kratkoročni potezi s dugočnim strateškim ciljevima", kaže bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Amerikanci imaju daleko najveći vojni proračun na svijetu. Kina je, pak, uvjerljivo druga po potrošnji za vojsku i svoja izdvajanja iz godine u godinu znatno povećava.

Razvija tehnologiju koja može parirati američkoj, naprimjer projektile za uništavanje brodova, u prvom redu nosača aviona.

Peking je proteklih godina ubrzao stvaranje vještačkih ostrva u vodama Južnog kineskog mora, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za vojne avione.

Početkom mjeseca u sporne vode uplovili su američki nosač aviona u pratnji dva razarača i krstarice te admiralskog broda.

"Kina i SAD, dvije velike države, moraju početi izgrađivati novi tip odnosa velesila. To uključuje međusobno uvažavanje, saradnju i izbjegavanje sukoba. To je jedino ispravno i tome nema alternative", poručuje bivši kineski državni sekretar Dai Binguo.

Suptilne predsjedničke poruke

Kineski predsjednik ne vjeruje da postoji zamka, ali prije nekoliko mjeseci oprezno je upozorio kako, ukoliko velike sile budu ponavljale iste strateške pogreške, postoji mogućnost da je sami naprave.

Obama mu je uzvratio kako SAD podržava uspon miroljubive, stabilne i prosperitetne Kine koja će biti odgovoran igrač na međunarodnoj sceni - mnogo suptilnih poruka u nekoliko rečenica dvojice predsjednika.

Kroz istoriju četiri od 16 sličnih situacija nijesu završile ratom, od toga tri u posljednjih 70-ak godina. Razlog su, naravno, nuklearni potencijali, tako da nitko nije laganog prsta na okidaču.

Uostalom, još je Albert Ajnštajn kazao kako ne zna koja će se oružja korisiti u trećem svjetskom ratu, ali je siguran kako će se u četvrtom boriti praćkama.