PRIRODNE KATASTROFE, POLITIKA...

Države koje bi mogle nestati u narednih 100 godina: Holandija, Kanada, Sjeverna Koreja...

U tekstu se kaže i da usljed češćih poziva na referendume, Velika Britanija odnosno Ujedinjeno Kraljevstvo do 2115. godine možda neće postojati u današnjem obliku
10 komentar(a)
Planeta Zemlja, Foto: Shutterstock
Planeta Zemlja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2016. 18:06h

Istorija pokazuje da države mogu da nastanu, ali i nestanu iz različitih razloga - i dok je 20. vijek dono raspad Austrougarske, Otomanskog carstva i Sovjetskog Saveza, stručnjaci smatraju da bi slično moglo da se dogodi i u ovom vijeku nekim danas poznatim državama.

Portal Toptenz.net smatra da je moguće da devet država - Kiribati, Holandija, Velika Britanija, Kanada, Južni Sudan, Tajvan, Palestina, Sjeverna Koreja, Haiti - neće postojati u današnjem obliku za 100 godina, 2115. godine, bilo zbog prirodnih katastrofa bilo iz političkih razloga.

Kiribati, ostrvska država u Tihom okeanu, zbog povećanja nivoa mora mogla bi da nestane kao što se dogodilo sa njegova dva ostrva.

Predsjednik ove zemlje je već počeo evakuaciju stanovnika sa nekih ostrva nakon ciklona Pem i uputio je zvaničan zahtjev Australiji, Novom Zelandu i Fidžiju da prihvate Kiribaćane kao trajne izbjeglice.

Klimatske promjene mogle bi da djeluju pogubno po Holandiju koja se većim dijelom nalazi ispod nivoa mora, navodi sajt.

Ali za razliku od Kiribatija, Holandiji ne prijeti samo rast nivoa mora, već je pravi problem što neki nasipi koji je čuvaju od mora, sprečavaju oticanje poplavnih voda.

U tekstu se kaže i da usljed češćih poziva na referendume, Velika Britanija odnosno Ujedinjeno Kraljevstvo do 2115. godine možda neće postojati u današnjem obliku.

Za Kanadu bi, kako se navodi, gubitak Kvebeka gdje živi četvrtina kanadske populacije, uglavnom francuske nacionalnosti, mogao da dovede do raspada preostalog dijela zemlje pod pritiskom regionalnih razlika i separatističkih pokreta.

Kada je riječ o Tajvanu, kaže se da je samo pitanje vremena kada će ovo ostrvo biti pripojeno Kini u svakom pogledu.

Neki stručnjaci smatraju da je samo pitanje vremena kada će se Sjeverna Koreja urušiti, a kada se to, kaže sajt, neizbježno dogodi nešto prije 2115. godine, Južna Koreja će biti spremna da vrati Sjever u ujedinjenu zemlju.

Dok većina svjetskih sila ne priznaje Palestinu kao državu, više od dvije trećine članica UN su to učinile. Ipak, u kombinaciji sa neprijateljskim Izraelom i značajnom nestabilnošću u ovom regionu, slabost palestinske uprave će vjerovatno rezultirati time da 2115. godine Palestina vjerovatno neće postojati kao državni entitet, navodi portal Toptenz.net.

Južni Sudan, najmlađa država na svijetu, vjerovatno će biti i najkratkotrajnija. U devet od 10 njegovih provincija bjesne sukobi, a ukoliko se ne postigne politički i međuetnički dogovor, zemlja teško da će opstati u narednih 100 godina.

Ako postoji neka država loše sreće, onda je to Haiti. I dok se zemlja ranije suočavala sa etničkim čišćenjem i sukobima, danas sve više osjeća posljedice klimatskih promjena.

Preporučujemo za Vas