"MNOGE KOMPANIJE I DALJE IZBJEGAVAJU IRAN"

Hamnei: SAD nam čestitaju Novu godinu, a zadržavaju sankcije, to je animozitet

Teheran je u julu 2015. godine sa šest svjetskih sila, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, potpisao sporazum kojim se obavezao da smanji nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija koje su zapadne zemlje i Ujedinjene nacije uvele Iranu, čime je ukinuta blokada na izvoz iranske nafte
0 komentar(a)
Ali Hamnei, Foto: Reuters
Ali Hamnei, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2016. 17:00h

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei izjavio je danas da SAD nastavljaju svoj animozitet prema Iranu uprskos prijateljskoj poruci američkog predsjednika Baraka Obame koji je Irancima čestitao persijsku Novu godinu.

"S jedne strane šalju čestitku za Novu godinu a s druge strane i dalje zadržavaju ekonomske sankcije Iranu. To je animozitet", rekao je Hamnei povodom obilježavanja praznika Noruz, prve persijske Nove godine od potpisivanja nulearnog sporazuma.

Hamnei je rekao da pored zvaničnog ukidanja sankcija u okviru nuklearnog sporazuma, mnoge međunarodne kompanije i dalje izbjegavaju Iran.

Teheran je u julu prošle godine sa šest svjetskih sila, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, potpisao sporazum kojim se obavezao da smanji nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija koje su zapadne zemlje i Ujedinjene nacije uvele Iranu, čime je ukinuta blokada na izvoz iranske nafte.

"I ove godine koristim priliku da se kao predsjednik SAD direktno obratim iranskom narodu i izrazim zadovoljstvo zbog otvaranja novih mogućnosti u odnosima naše dvije zemlje'', izjavio je Obama u video poruci objavljenoj uoči Nove godine, čija proslava pada dva mjeseca nakon stupanja sporazuma na snagu.

Preporučujemo za Vas