Tibetanci u egzilu glasaju za novog političkog lidera

Tibetanci u egzilu smatraju CTA svojom legitimnom vladom, ali je nijedna zemlja ne priznaje
0 komentar(a)
Tibetanci izbori, Foto: Reuters
Tibetanci izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2016. 09:02h

Tibetanci u egzilu širom Indije i preko mora glasaju danas za novog političkog lidera koji će Tibet voditi u narednih pet godina, u pokušaju da se izbore za punu autonomiju visoravni koja je pod upravom Kine.

Muškarci i žene u odJeći raznih boja formirali su dugačke redove ispred improvizovanih birališta u budstičkom hramu u Daramsali, mjestu u podnožju indijskih Himalaja gdje tibetanska zajednica živi u egzilu sa dalaj lamom, prenosi Rojters.

Izabrani politički lider, ili "Sikjong", biće nadležan isključivo za političke i diplomatske odluke.

Današnjim glasanjem će se odlučiti ko će predvoditi parlament Centralne tibetanske uprave (CTA) u Daramsali.

Tibetanci u egzilu smatraju CTA svojom legitimnom vladom, ali je nijedna zemlja ne priznaje.

Ni Kina ne priznaje vladu koja zastupa više od 100.000 Tibetanaca u egzilu, koji pretežno žive u Indiji, Nepalu i Butanu.

Ovo su drugi po redu ovakvi izbori, koji su organizovani posle odluke dalaj lame, 80-godišnjeg laureata Nobelove nagrade za mir, da se odrekne političke vlasti i prepusti je demokratskom sistemu koji bi ga mogao nadživjeti.

Današnje glasanje je naročito značajno imajući u vidu zabrinutost zbog zdravstvenog stanja tibetanskog duhovnog vođe, nakon što je ove godine primljen u američku bolnicu radi liječenja, zaključuje britanska agencija.

Bonus video: