SAD neće priznati autonomnu kurdsku oblast u Siriji

Portparol političke partije sirijskih Kurda izjavio je u srijedu da ta grupa planira da proglasi federalni region na sjeveru Sirije na područjima koja su pod njihovom kontrolom
3 komentar(a)
Kurdi, Irak, Foto: Reuters
Kurdi, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2016. 08:24h

SAD neće priznati autonomnu oblast Kurda u zonama pod njihovom kontrolom u Siriji, saopštio je kasno sinoć Stejt department.

"Veoma smo jasni, nećemo priznati autonomne oblasti u Siriji. O tome treba prvo da razgovaraju zaraćene strane na indirektnim pregovorima pod okriljem UN u Ženevi, a potom sirijski narod", izjavio je portparol američkog ministarstva inostranih poslova Mark Toner.

Stejt department je reagovao na najavu nacrta ujedinjenja oblasti pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

Portparol političke partije sirijskih Kurda izjavio je u srijedu da ta grupa planira da proglasi federalni region na sjeveru Sirije na područjima koja su pod njihovom kontrolom.

Navaf Halili iz Partije demokratskog jedinstva izjavio je da njegova partija ne lobira za isključivo kurdski region, nego da želi da vidi "model federalizma primjenjen na cijelu Siriju".

Očekuje se da region bude proglašen na kraju kurdske konferencije koja se danas završava u gradu Rmeilan na sjeveru zemlje.

SAD podržavaju sirijske Kurde u borbi protiv džihadista iz Islamske države, ali su upozorile da svaki model federalizma treba da bude prvo dogovoren u Ženevi. Međutim, predstavnici Kurda nijesu pozvani na te pregovore.

Bonus video: