Tin Ćo novi predsjednik Mjanmara

Tin Ćo osvojio je većinu glasova, za njega je glasalo 360 od 652 poslanika
1 komentar(a)
Tin Ćo, Foto: Reuters
Tin Ćo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2016. 18:16h

Parlament u Mjanmaru izabrao je danas Tin Ćoa (70), dugogodišnjeg saradnika Nobelovke Aung San Su Ći za novog predsjednika Mjanmara.

Liderka Nacionalne lige za demokratiju, koja je pobjedila na izborima, nije mogla da bude kandidat zato što su joj djeca strani državljani.

Prema ustavu Mjanmara ona ne može da bude predsjednica jer su joj djeca strani državljani. Njena dva sina su britanski državljani kao što je bio i njen pokojni muž.

Tin Ćo osvojio je većinu glasova, za njega je glasalo 360 od 652 poslanika.

Pored Tin Ćoa, kandidati su bili jedan predstavnik partije NLD Henri Van Tio i kandidat vojske Mjint Sve, general u penziji.

Novi predsjednik Mjanmara preuzeće dužnost 1. aprila, ali još ima otvorenih pitanja o tome kakva će biti njegova pozicija i moć.

Opozicionarka Su Ći jasno je stavila do znanja da će bilo koji kandidat kome bude povjeren predsjednički mandat postati njen punomoćnik.

Ogromna pobjeda NLD-a odraz je velike javne podrške Su Ći koja se decenijama borila za okončanje diktature u Mjanmaru i koja je neprikosnoveni vođa svoje stranke.

Dobila je Nobelovu nagradu za mir dok je bila u kućnom pritvoru 1991. godine.

Vojna hunta koja je strahovala od njene političke popularnosti držala je u pritvoru više od 15 godina, uglavnom u kućnom pritvoru.

Bonus video: