Sedam najljepših rijeka na svijetu

Najduže, najprometnije, najslikovitije... Ovih sedam vodenih tokova ostavljaju posjetioce bez daha.
839 pregleda 4 komentar(a)
Dunav, Foto: Rada Brajović
Dunav, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 15.03.2016. 17:52h

Uz živopisne predjele, usputno obilaženje hramova, ali i sportove kao što su vožnja kajaka ili ribolov, krstarenje ovim rijekama pravi je doživljaj.

Ukoliko vam se Nil ili Kanjo Kristales čine nedostupnim, Neretva i Dunav nijesu tako daleko, a ubrajaju se u najljepše rijeke svijeta i važe za primamljive turističke destinacije.

1. Neretva (Bosna i Hercegovina)

Neretva spada u jednu od najčistijih rijeka Evrope. Voda ove rijeke je pijaća sve od izvora, pa otprilike do sredine njenog toka. Takođe, spada u najhladniju rijeku. Grad Mostar kroz koju rijeka protiče i most iz 16. vijeka, napravljen od bijelog kamena je jedno od najslikovitijih mjesta kroz koje prolazi rijeka.

2. Nil (Egipat)

Nil je dugačak 6.695 kilometara. Većina krstarenja ovom rijekom traju po tri ili četiri dana, između Asuana i Luksora uz zaustavljanja kako bi turisti mogli da vide haramove Kom Ombo, Edfu i Esna.

3. Dunav (Evropa)

Dunav je po dužini druga rijeka po redu u Evropi, nakon reke Volge u Rusiji. Prolazi kroz deset zemalja: Rumuniju, Mađarsku, Srbiju, Njemačku, Austriju, Bugarsku, Slovačku, Hrvatsku, Ukrajinu i Moldaviju.

4. Kanjo Kristales (Kolumbija)

Često je nazivaju Rijeka sa pet boja i Tečna duga. Ova kolumbijska reka u provinciji Meta je jedna od najlepših rijeka na svijetu. Nalazi se u udaljenom području Kolubmije i nije lako doći do nje, naročito ne putem.

5. Jangcengjang (Kina)

Najduža rijeka Azije izvire kod glečera Kinghai visoravni na Tibetu, teče istočno kroz deset provincija i uliva se u more sjeverno od Šangaja. Jedna od najupečatljivijih znamenosti duž rijeke je brana Tri klisure, najveća svjetska elektrana.

6. Kenai Peninsula (Aljaska, SAD)

Ova rijeka je dugačka 132 kilometra i nalazi se zapadno od Kenai planina. Prolazi kroz Kenai nacionalni park i Skilak jezero i uliva se u Pacifik. Rijeka ima predivne pejzaže, a ukoliko volite pecanje ili vožnju kajakom ili kanuom, ovo je prava destinacija za odmor.

7. Rajna (Evropa)

Po mišljenju većine ova rijeka spada u najslikovitiju i najprometniju rijeku u Evropi. Rajna protiče kroz šest zemalja: Austriju, Francusku, Njemačku, Lihtenštajn, Holandiju i Švajcarsku. Dugačka je 1320 kilometara.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: