Teška sudbina samohrane majke iz Sirije: "Ni jednu noć nisam spavala"

"Teško je. Bila sam domaćica i muž mi je bio sve. A sada sam i majka i otac u isto vreme", objašnjava nesrećna žena
54 pregleda 4 komentar(a)
Izbjeglice, Grčka, Makedonija, Foto: Reuters
Izbjeglice, Grčka, Makedonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2016. 10:48h

U Idomeniju, u kampu kod granice Grčke sa Makedonijom, među izbjeglicama koje čekaju da se granični prelaz otvori i za njih, nalaze se hiljade djece i žena čiji su muževi, očevi ili braća ubijeni, vode se kao nestali ili su, pak, uspjeli da pređu u neku drugu zemlju.

Među njima je i izbjeglica iz Sirije Nisrine Šiko sa svojih petoro dece, čijeg je muža usmrtila bomba u Alepu pre tri godine, navodi UNHCR.

"Za mene je nemoguće da živim ovdje sa djecom. Ne mogu to da podnesem. Ovdje sam već 10 dana. Ni jednu jedinu noć nisam spavala. Oni spavaju, ali ja ne", kaže ona.

Nisrine se žali da joj je teško sa petoro djece u uslovima u kojima se nalazi.

"Juče, kada je padala kiša, djeca su mi bila potpuno mokra, a ćebad natopljena. Osušila sam djecu i smjestila ih u krevet. Posle toga nisam mogla da zaspim", priča ova izbjeglica iz Sirije.

Od rata u Siriji pobjeglo je 2,4 miliona djece, među kojima su mnoga ubijena ili regrutovana za borbu, dok je mnoge žene poput Nisrine rat učinio udovicama.

"Teško je. Bila sam domaćica i muž mi je bio sve. A sada sam i majka i otac u isto vreme", objašnjava nesrećna žena.

Prema najnovijem izveštaju Unicefa, svako treće dijete iz Sirije ne zna ni za šta drugo sem za rat.

Danas se navršava pet godina otkako je izbio sirijski sukob, a juče su u Ženevi nastavljeni pregovori između sirijske opozicije i vlade pod posredstvom UN u pokušaju da se okonča građanski rat koji odnio više od 250.000 života.

Bonus video: