Istorijski trenutak za Mjanmar: Izabran prvi civilni predsjednik nakon više decenija

U mjanmarskom parlamentu prolomio se aplauz kada je pobjeda Htin Kjava objavljena poslije dugotrajnog ručnog prebrojavanja glasova u prijestonici Nejpjidu
73 pregleda 1 komentar(a)
Htin Kjava, Aung San Su Ći, Foto: Reuters
Htin Kjava, Aung San Su Ći, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2016. 08:33h

Članovi parlamenta Mjanmara izabrali su danas bliskog saradnika Aung San Su Ći, Htina Kjava, za prvog civilnog mjanmarskog predsjednika poslije više decenija, što je istorijski trenutak za zemlju na čijem je čelu ranije bila hunta, javio je AFP.

Htin Kjav (69) osvojio je 360 od 652 glasa članova dva parlamentarna doma, a francuska agencija ocjenjuje da mu je time omogućeno da predvodi zemlju kao zastupnik dobitnice Nobelove nagrade za mir kojoj Ustav zabranjuje da postane predsjednica, jer joj suprug i sinovi imaju strano državljanstvo.

U mjanmarskom parlamentu prolomio se aplauz kada je pobjeda Htin Kjava objavljena poslije dugotrajnog ručnog prebrojavanja glasova u prijestonici Nejpjidu.

Mjanmar se preobražava iz izolovane otpadničke države pod represijom u zemlju koja se brzo otvara i stremi ka demokratiji, primjećuje Frans pres.

U novembru je stranka Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju, pobijedila na izborima čime je broj njenih poslanika prevladao u oba doma mjanmarskog parlamenta.

Međutim, vojska, koja ostaje moćna sila u ovoj zemlju na jugoistoku Azije, odbija da izmijeni klauzulu Ustava pisanog u periodu hunte, kojom se Su Ći zabranjuje da dođe na čelo Mjanmara.

Dugogodišnja aktivistkinja koja se bori za demokratiju i ljudska prava najavila je zato da će vladati "preko" novoizabranog predsjednika, a njena odluka da za tu ulogu izabere Htina Kjava smatra se potvrdom njenog apsolutnog povjerenja u njegovu lojalnost, zaključuje francuska agencija.

Htin Kjav, sin uvaženog mjanmarskog pjesnika koji je proteklih godina pomagao u upravljanju dobrotvornom fondacijom Su Ći, odavno je u krugu njenih najbližih saradnika.

Bonus video: