PO PUTINOVOJ NAREDBI

Povlačenje vojne opreme: Prva grupa ruskih aviona napustila Siriju

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, saopštivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve
0 komentar(a)
Ruski avion, Foto: Screenshot (YouTube)
Ruski avion, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je prva grupa ruskih vojnih aviona danas napustila rusku vazduhoplovnu bazu u Siriji, uključujući nepreciziran broj aviona Su-34, javio je AP.

Ruska državna televizija objavila je ranije danas snimke na koji se vidi osoblje u ruskoj bazi u Siriji kako utovaruje vojnu opremu u transportne avione za povratak u Rusiju, prenosi Rojters.

Snimke je objavila TV stanica Rusija 24, a na njima se vidi osoblje u bazi Hmeimim u pokrajini Latakija kako unosi opremu u avione tipa "Iljušin IL-76".

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je Rusija započela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije.

"Tehničko osoblje vojne baze započelo je pripremanje aviona za let do matičnih baza u Ruskoj Federaciji", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je juče početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, saopštivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve. 

Na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od danas.

On je takođe istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Povlačenje opreme označilo bi kraj petomjesečne ruske vojne akcije u Siriji.

Putin je rekao da je odluka o povlačenju vojske donesena u koordinaciji sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i da treba da bude stimulans za nastavak mirovnih pregovora pod okriljem UN u Ženevi.

Bijela kuća je saopštila da su američki i ruski predsjednik, Barak Obama i Vladimir Putin, razgovarali telefonom o najavljenom povlačenju.  

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je u razgovoru bilo riječi o povlačenju ruskih snaga i "narednim koracima koji treba sprovesti u cilju prekida neprijateljstava". 

Američki zvaničnici iznenađeni nisu unaprijed znali za odluku Putina

Američki zvaničnici su saopštili da nisu unaprijed bili obaviješteni o odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

Agencija Rojters je prenijela da su zvaničnici SAD bili iznenađeni ovom iznenadnom objavom iz Moskve.

Tim povodom oglasila se i Bijela kuća, koja je saopštila da SAD prvo žele da vide "kakve su tačno namjere Rusije", prenio je AFP.

Francuska agencija takođe ocjenjuje da je ova Putinova objava za Amerikance bila neočekivana.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letjenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja. 

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

"Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim djelovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićene sa kopna, mora i iz vazduha", rekao je ruski predsjednik.

SB UN pozdravio odluku Rusije: "Duboko se zalažu za politički proces"

 Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozdravio je odluku Rusije da povuče vojnu opremu iz Sirije, izjavio je danas predstavnik Angole pri UN Ismael Gaspar Martins.  

"Smatramo da je odluka Rusije o povlačenju opreme iz Sirije pozitivna", rekao je diplomata čija je zemlja ovog mjeseca predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN.

Ova inicijativa Moskve je posljedica "dobre saradnje SAD i Rusije", ocijenio je Martins poslije konsultacija u Savjetu bezbjednosti o Siriji iza zatvorenih vrata. 

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da odluka Moskve pokazuje da se "Rusija duboko zalaže za politički proces".  

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura obavijestio je juče ambasadore 15 članica Savjeta bezbjednosti o početku sirijskih mirovnih pregovora.  

On je podvukao da je neophodno "sačuvati" primirje, koje traje već 17 dana, od incidenata koji bi mogli da ga ugroze.