Ključni test za Trampa, hoće li se povećati podjele u "haotičnoj" trci za nominaciju?

Najvažnije glasanja moglo bi biti u Ohaju, gdje ankete daju veće šanse guverneru te države Džonu Kejsiku
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2016. 19:30h

Lider u trci za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Tramp sjutra izlazi na ključni test pošto se glasa u više saveznih država u kojima može dobiti odlučujuću prednost.

Dodatne pobjede Donalda Trampa na sjutrašnjem glasanju, takođe bi mogle da povećaju podjele u jednoj od "najhaotičnijih" izbora za stranačku nominaciju, ocjenjuje agencija Asošiejted pres.

Najvažnije glasanja moglo bi biti u Ohaju, gdje ankete daju veće šanse guverneru te države Džonu Kejsiku.

Tramp je za Kejsika rekao da je "beba", dok je guverner rekao da Tramp i nasilje na njegovim skupovima predstavljaju "tamnu stranu" američkog društva.

Sjutra se takodje glasa u Ilinoisu, Misuriju, Sjevernoj Karolini i Floridi, a odlučuje se o više od četvrtine od 1.237 delegata neophodnih za republikansku nominaciju.

Senator iz Teksasa Ted Kruz jedini ima realne šanse da stigne Trampa u broju osvojenih delegata, dok senator s Floride Marko Rubio nastoji da nekako ostane u trci nadajući se pobjedi u matičnoj državi, iako ankete predviđaju Trampovu pobjedu.

Rubio je danas rekao da će "šokirati zemlju" s pobjedom u Floridi uprkos znatnoj prednosti Trampa u anketama.

Kruz je rekao da bi Trampova nominacija osigurati još četiri godine predsjednika iz Demorkatske partije. "Izabraćemo Hilari Klinton i uništiti zemlju ako Tramb dobije nominaciju", rekao je Kruz u Ilinoisu.

Tramp je danas pokušao da skrene pažju s kritika koje su uslijedile poslije sukoba njegovih pristalica, demonstranata i policije na njegovom skupu u Čikagu.

Tramp je zasad obezbijedio podršku 460 delegata, Kruz 370, Rubio 163, a Kejsik 63.

Bonus video: