PUTIN NAREDIO POVLAČENJE DIJELA SNAGA

Asad: Rusija ne napušta Siriju, samo smanjuje vazduhoplovni kontigent

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je rekao da je saradnja sirijskih i ruskih trupa osigurala pobjedu protiv terorizma i vratila sigurnost u zemlju
0 komentar(a)
Bašar al-Asad, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Bašar al-Asad, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je danas da će Rusija smanjiti vazduhoplovni kontigent, ali da njene trupe neće potpuno napustiti Siriju, prenijela je sirijska državna agencija Sana.

Asad je rekao da "Rusija planira da smanji svoje prisustvo u skladu sa situacijom na terenu i nastavku okončanja neprijateljstava", javlja državna televizija Sirije.

On je rekao da je saradnja sirijskih i ruskih trupa osigurala pobjedu protiv terorizma i vratila sigurnost u zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je povlačenje većeg dijela ruskih trupa iz Sirije, rekavši da su ruski ciljevi u većini slučajeva postignuti.

On je na sastanku u Kremlju rekao da bi povlačenje trebalo da počne u utorak, javlja “Rojters“.

Kako se navodi, Putin je takođe naredio da Rusija poveća napore da se postigne mirovni sporazum za Siriju.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da je Putin telefonirao sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i izvijestio ga o toj odluci. 

Asad se saglasio se odlukom ruskog kolege, saopštio je Kremlj. 

"Smatram da je većina ciljeva postignuta. To je razlog zbog kojeg naređujem povlačenje većeg dijela naših trupa sa teritorije Sirije, počevši od sjutra", rekao je Putin na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom. 

Prema Putinovim riječima, tokom operacija ruske trupe pokazale su profesionalizam, timski rad i sposobnost da organizuju ratna dejstva van svoje teritorije, prenosi ruska agencija Tas.

Putin je najavio da ruska vojna baza u sirijskoj provinciji Latakiji i pomorska baza u luci Tartus nastavljaju da rade.

"Naše baze u Latakiji i luci Tartus nastavljaju da rade, one će biti zaštićene sa kopna, mora i vazduha", rekao je Putin.

On je rekao da će ruski vojnici koji ostaju u Siriji biti angažovani u praćenju prekida vatre.

"Nadam se da će naša odluka biti dobar signal za sve zaraćene strane u Siriji koje učestvuju u mirovnim pregovorima u Ženevi", izjavio je ruski predsjednik.

Putin izrazio je nadu da će povlačenje ruskih trupa doprinijeti jačanju povjerenja među predstavnicima sirijske vlasti i opozicije.

"Zamolio sam ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da intenzivira učešće Rusije u organizaciji mirovnih pregovora", izjavio je Putin.

Moskva je svoje vazdušne napade u Siriji započela 30. septembra prošle godine. 

Ranije je Putin saopštio da se akcije odvijaju u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i na zahtjev Bašara al-Asada. 

Rusija je izvela napade na terorističkom organizacijom Islamska država i drugim terorističkim grupama, ciljajući kampove, komunikacione centre i naftna polja u Siriji.

irovni pregovori o Siriji pod okriljem UN nastavljeni su danas u Ženevi.