Obama obećao: Razgovaraće sa Kastrom o ljudskim pravima na Kubi

Obama će boraviti u posjeti Kubi od 20. do 22. marta
5 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2016. 16:37h

Američki predsjednik Barak Obama, koji će u nedjelju doputovati u istorijsku posjetu Kubi, obećao je nevladinoj organizaciji "Žene u bijelom" da će sa svojim kubanskim kolegom Raulom Kastrom otvoreno razgovarati o problemima u poštovanju ljudskih prava u toj zemlji.

U pismu napisanom na engleskom jeziku poslatom 10. marta i objavljenom juče na sajtu organizacije, Obama je naveo da ''sasvim ozbiljno'' shvata zabrinutost aktivista za zaštitu ljudskih prava na Kubi.

''Potpuno razumijem teškoće sa kojima se suočavaju obični gradjani Kube u ostvarivanju svojih prava. Sjedinjene Američke Države smatraju da niko na Kubi ili u bilo kojoj drugoj zemlji ne smije biti izložen prijetnjama, hapšenju ili fizičkim napadima zbog činjenice da želi da ostvari svoje univerzalno ljudsko pravo i da se njegov glas čuje'', naveo je Obama u pismu.

On je obećao da će sa Kastrom otvoreno razgovarati o tim pitanjima.

Obama, koji je prošle godine ponovo uspostavio diplomatske odnose sa Kubom nakon pola vijeka raskola izmedju SAD i ovog komunističkog ostrva, boraviće u posjeti Kubi od 20. do 22. marta.

On je prvi američki predsjednik koji će posjetiti Kubu nakon što je to učinio Kalvin Kulidž 1928. godine.

Obama je izrazio uvjerenje da SAD mogu učiniti mnogo da podrže kubanski narod i promovišu svoje vrijednosti nakon 50 godina izolacije i dodao da će razlike i dalje postojati, ali da će vlade dviju zemalja o njima ubuduće otvoreno razgovarati.

Bonus video: