Izraelski ministar odbio da posjeti Njemačku

Levin je objasnio da ideja o posjeti Njemačkoj utiče da se osjeća "nelagodno"
3 komentar(a)
Jariv Levin, Foto: Wikipedia.org
Jariv Levin, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 14.03.2016. 12:02h

Izraelski ministar turizma Jariv Levin izjavio je da neće da ide u zvaničnu posjetu Njemačkoj zbog nacističke prošlosti te zemlje, prenijeli su izraelski mediji.

Levin je objasnio da ideja o posjeti Njemačkoj utiče da se osjeća "nelagodno".

On je propustio međunarodni sajam turizma prošle nedjelje u Berlinu, na kome su učestvovali predstavnici Palestinske uprave.

"Vidim veliku važnost u odnosima između Izraela i Njemačke. U tom kontekstu sastao sam se sa njemačkim zvaničnicima više nego jednom ovde u Izraelu. Međutim, osjećam nelagodnost u posjeti Njemačkoj", rekao je Levin, ministar iz vladajuće konzervativne partije Likud.

U februaru ministar transporta Jisrael Kac, takođe iz Likuda, nije išao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ostalim ministirma na godišnju zajedničku sjednicu izraelske i njemačke vlade. To je bila šesta takva sjednica na kojoj dvije zemlje proslavljaju svoju dobru saradnju.

"Kao sin preživjelih (u holokaustu) je ne putujem u Njemačku," rekao je Kac za izraelski list Isral Hajom (Izrael danas), objasnivši: "Moj otac je pobjegao u vozu iz Budimpešte, a moja majka je bila zatočenik sedam koncentracionih logara u Njemačkoj i Poljskoj od svoje petnaeste godine".

Ministar je rekao da održava neophodne kontakte koje zahtjeva njegov posao, ali da ne učestvuje na ceremonijama i ne ide u posetu Njemačkoj.

Prošle godine je svečano obilježeno pola veka diplomatskih odnosa između Izraela i Njemačke. Dvije zemlje su razmjenile ambasadore 12. maja 1965. godine, prvi put od početka Drugog svjetskog rata.

Od tada odnosi dvije zemlje jačaju i danas je Nemačka najveći trgovinski partner Izraela u Evropi, a sarađuju i u oblasti nauke, bezbjednosti i kontraterorizma, i posebno su zainteresovane za kulturu jedna druge, bez obzira što neki izraelski ministri neće da posjete Njemačku.

Angela Merkel je prvi kancelar Njemačke koji se obratio izraelskom parlamentu Knesetu na njemačkom 2008. godine, što je nagnalo petoro poslanika da izađu iz sale.

Vjeruje se da je to bio protest zbog činjenice što govori njemački "jezikom ubica", kako su rekli kritičari.

Većina poslanika je međutim pažljivo slušala i nakon što je kancelarka izgovorila "šalom" na kraju govora, ispraćena je ovacijama. To je bio najupečatljiviji znak da je ta trodnevna posjeta Izraela Merkelove i osam njemačkih ministara značila izmjenu u prirodi odnosa dvije zemlje.

"Šoa (holokaust na hebrejskom) je izvor velike sramote za Njemce. Klanjam se žrtvama. Klanjam se preživjelima i onima koji su im pomogli da prežive rekla je Merkel", ocjenivši da je "slom civilizacije zbog holokausta bez presedana".

Njemačka, rekla je ona "neće nikada napustiti Izrael već će ostati lojalan partner i prijatelj".

Bonus video: