U napadu na hotele u Obali Slonovače stradalo najmanje 16 ljudi, Al Kaida preuzela odgovornost

Napad je izazvao paniku među turistima i lokalnim stanovnicima. Svjetski mediji prenose da se se na društvenim mrežama pojavili snimci napada na kojima se vide tijela ubijenih
58 pregleda 1 komentar(a)
Obala Slonovače, Foto: Reuters
Obala Slonovače, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2016. 00:02h

Sjevernoafričko krilo Al Kaide preuzelo je odgovornost za jučerašnji napad u Obali Slonovače u kojem je ubijeno 16 osoba - 14 civila i dva vojnika.

Naoružani napadači su napali ljude na plaži ispred dva hotela u ljetovalištu na jugu Obale Slonovače.

U poruci objavljenoj na kanalu "Telegram", Al Kaida islamskog Magreba je navela da su tri njena pripadnika napala ljetovalište Grand Basam, prenio je SITE, američki sajt koji prati islamističke sajtove.

"Milošću Alaha, tri heroja viteza Islamskog Magreba su uspjela da napadnu turističko mjesto Grand Basam, istočno od Abidžana na Obali Slonovače", navela je grupa u saopštenju.

Svjedok napada je agenciji AFP rekao da je jedan od napadača uzvikivao "Alahu akbar".

Bezbjednosne snage Obale Slonovače tvrde, međutim, da su ubile šestoricu terorista, poslije oružanog napada na plaži u ljetovalištu u Grand Basamu na jugu zemlje.

Predsjednik Obale Slonovače Alasan Utara je saopštio da je u napadu ubijeno 14 civila i dvoje vojnika.

"Šest napadača je ovog popodneva došlo na plažu u Basamu. Nažalost, 14 civila i dva pripadnika specijalnih snaga su poginuli", kazao je Utara, koji je posjetio mjesto napada.

Policijski izvori su ranije naveli da među ubijenima ima i četvoro Evropljana.

Francuska je saopštila da je jedan njihov državljanin ubijen, prenio je Rojters.

Napad je izazvao paniku među turistima i lokalnim stanovnicima. Svjetski mediji prenose da se se na društvenim mrežama pojavili snimci napada na kojima se vide tijela ubijenih.

Očevici napada pričali su da se napad dogodio na plaži, da su se napadači pojavili iznenada i da niko nije vidio kuda su otišli nakon napada.

"Svi gosti ovog hotela bili su bezbjedni, žandarmerija je bila prisutna, ne znamo kako se ovo dogodilo", izjavila je recepcionarka jednog od napadnutih hotela.

Grand Basama nalazi se na Uneskovoj listi kulturne baštine i lociran je na oko 40 kilometara od komercijalne prijestonice Abidžana. Popularno je izletište za stanovnike Abidžana i zapadnjake.

Bonus video: