SAD: Elizabet Voren najavila predsjedničku kandidaturu

Očekuje se da će lista kandidata za nominaciju demokrata ove godine biti najveća u prethodnih par decenija
882 pregleda 1 komentar(a)
Voren, Foto: Reuters
Voren, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2018. 18:36h

Demokratska senatorka Elizabet Voren danas je napravila prvi veliki korak ka kandidaturi za predsjednicu SAD.

Voren, za koju se uveliko očekivalo da će se kandidovati za nominaciju Demokratske partije, nada se da bi njena reputacija populističke borkinje mogla da joj obezbijedi uspjeh u zgusnutoj listi mogućih rivala predsjedniku Donaldu Trampu, naveo je Asošiejted pres.

Senatorka iz Masačusetsa rekla je danas da će napraviti preliminarni odbor za predsjedničku kampanju 2020. Ona je najistaknutiji član Demokratske partije koji je dosad napravio takav potez.

Voren je postala poznata u američkoj javnosti prije deset godina tokom finansijske krize kada je tražila veću zaštitu potrošača i brzo je postala među najistaknutijim liberalima u SAD.

Kao predsjednička kandidatkinja sada joj je potrebna šira podrška. U danas objavljenoj video poruci ona navodi ekonomske izazove s kojim se suočavaju etničke manjine. Takođe su u video poruci prikazani snimci sa marša žena ili njeno učešće na LGBT događajima.

"Bez obzira na naše razlike, većina nas želi istu stvar", navela je Voren.

U poruci pristalicama, ona je navela da će formalno objaviti planove za kampanju početkom sljedeće godine.

Sredinom decembra, ministar za stanovanje u Obaminoj administraciji Džulijan Kastro je takođe najavio preliminarni odbor za predsjedničke izbore, što omogućava potencijalnim kandidatima da počnu da prikupljaju novac.

Dosadašnji član Predstavničkog doma iz Merilenda Džon Dilejni je jedini demokrata koji je formalno najavio predsjedničku kampanju.

Očekuje se da će lista kandidata za nominaciju demokrata ove godine biti najveća u prethodnih par decenija. Mnogi senatori, guverneri, gradonačelnici i drugi istaknuti građani razmatraju mogućnost učešća u predsjedničkoj kampanji. Jedan od najznačajnijih rivala Voren bi mogao biti senator Berni Sanders koji gaji istu populističku retoriku, navodi AP.

Prvi stranački izbori za kandidaturu održaće se u Ajovi 3. februara 2020. godine.

Kladionice najveće šanse za predsjedničku nominaciju demokrata daju senatorki Kamali Haris, Teksašaninu Betu O'Rurku, bivšem potpredsjedniku SAD Džou Bajdenu, bivšem predsjedničkom kandidatu Berniju Sandersu i senatorki Voren.

Bonus video: