Njujork tajms: Uhapšeni lider ID progovorio o stavljanju otrova u granate

Ministarstvo odbrane SAD je naglasilo da nema namjeru da zadrži zarobljenika, već samo žele da ga ispitaju
7 komentar(a)
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.03.2016. 10:10h

Lider Islamske države (ID) zadužen za proizvodnju hemijskog oružja nalazi se u zatvoru u iračkom gradu Erbilu i podvrgnut je ispitivanju, rekli su zvaničnici SAD za "Njujork tajms", prenosi B92.

Uhapšeni je identifikovan kao Sulejman Daud al-Afari koji je nekad radio za iračku Agenciju za vojnu industrijalizaciju, za vrijeme vladavine Sadama Huseina.

On je progovorio o planu terorista da upotrijebe zabranjene supstance.

Zvaničnici navode da je al-Afari, jedan od najuticajnijih pripadnika Islamske države, zarobljen prije mjesec dana i da je brzo progovorio o tome kako su džihadisti ID otrov iperit stavljali u granate.

Jedan od zvaničnika je dodao da koncentracija iperita koju koristi ID nije dovoljna da ubije čovjeka, ali može da ga osakati.

Ministarstvo odbrane je naglasilo da nema namjeru da zadrži zarobljenika, već samo žele da ga ispitaju, a zatim će ga proslijediti Iračanima i Kurdima. Kako se navodi, SAD nema plan da uspostavi zatvor za pripadnike ID, niti da ih šalje u Gvantanamo.

Pripadnici ID danas su ispalili minobacačke granate i "kaćuše" punjene "otrovnom supstancom" na jedno selo na sjeveru Iraka.

Bonus video: