PALI U MORE

Nove tenzije: Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

91 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, balistički projektili, Foto: Beta-AP
Sjeverna Koreja, balistički projektili, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.03.2016. 07:29h

Sjeverna Koreja ispalila je dva nova balistička projektila u more, javlja južnokorejska agencija Jonhap, a prenosi Al Džazira.

Projektili su preletjeli 500 kilometara i pali u more kod grada Vonsana na istoku Sjeverne Koreje, objavila je južnokorejska vojska.

Izvještaj o lansiranju još dvije rakete dolazi u trenutku velikih napetosti koje vladaju na korejskom poluostrvu nakon što je Sjeverna Koreja u januaru izvela svoj četvrti nuklearni test, a prošlog mjeseca ispalila i raketu dugog dometa.

Nuklarne bojeve glave

U srijedu su vlasti Sjeverne Koreje objavile na naslovnoj strani lista vladajuće stranke fotografiju lidera Kim Džong-una kako stoji pored male makete nuklearne bojeve glave na nekom naučnom skupu.

List Rodong Sinmun je prenio da se Kim sastao s nuklearnim naučnicima kako bi dobio informacije o njihovom radu, dodajući da je lider izrazio zadovoljstvo što je napravljena maketa nuklearnih bojevih glava spremnih za upotrebu na balističkim raketama.

Pjongjang je ranije naveo da posjeduje bojeve glave dovoljno male da mogu da ih nose balističke rakete dugog dometa, ali strani naučnici sumnjaju u to.

Prijetnje napadima

Sjeverna Koreja zaprijetila je prije tri dana južnom susjedu i SAD da će sprovesti nuklearne napade nasumice protiv obije države koje su počele zajedničke vojne vježbe, što Pjongjang smatra pripremama za invaziju njene teritorije.

Vrhovna komanda vojske Sjeverne Koreje je tada saopštila je da postoji prijetnja "preventivnih nuklearnih napada u ime pravde".

Ta odluka dolazi nekoliko dana nakon što je Savjet bezbjednosti UN usvojilo rezoluciju o pooštravanju sankcija vlastima Pjongjanga.

Preporučujemo za Vas