SAD: Sanders pobijedio na primarnim izborima u Mičigenu

On je dobio podršku radničke klase u toj državi porukom protiv međunarodnih trgovinskih sporazuma, koji su možda odgovorni za gubitak radnih mjesta u industrijskom sektoru u Mičigenu i drugdje u SAD, javio je Glas Amerike
0 komentar(a)
Berni Sanders, Foto: Beta-AP
Berni Sanders, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.03.2016. 07:38h

Senator iz Vermonta Berni Sanders zabilježio je neočekivanu pobjedu na demokratskim primarnim izborima u Mičigenu.

Mnoge ankete su ukazivale da je bivša državna sekretarka Hilari Klinton favorit u Mičigenu, ali je Berni Sanders osvojio 50 odsto glasova.

On je dobio podršku radničke klase u toj državi porukom protiv međunarodnih trgovinskih sporazuma, koji su možda odgovorni za gubitak radnih mjesta u industrijskom sektoru u Mičigenu i drugdje u SAD, javio je Glas Amerike.

"Ono što su ovi rezultati pokazali je da je kampanja Bernija Sandersa, narodna revolucija, da kažemo politička revolucija, snažna u svim krajevima zemlje", rekao je Sanders.

Hilari Klinton je lako osvojila pobjedu na demokratskim primarnim izborima u južnoj državi Misisipi. Dok su glasovi i dalje bili prebrojavani u Mičigenu, ona je održala skup u obližnjem Ohaju, još jednoj pretežno industrijskoj državi.

"Amerika pripada svima nama. Ne samo onima koji su već uspješni. Želim da budem predsjednik ne onima koji su već uspješni. Njima nijesam potrebna. Želim da budem predsjednik onima koji se bore i gladuju, ljudima koji imaju san i koji traže način da ga ostvare", poručila je Klinton.

Republikanski predsjednički pretendent Donald Tramp učvrstio je prednost pobjedama u Mičigenu, Misisipiju i na Havajima.

Republikanski lideri su pokrenuli intenzivnu akciju u pokušaju da zaustave Trampa, ističući da je suviše nepredvidljiv i da bi izgubio u novembru ako bi demokratski predsjednički kandidat bila Hilari Klinton.

Nekoliko anti-Trampovih organizacija troši milione dolara tokom naredne nedjelje na reklame, mnoge od njih na Floridi i u Ilinoisu.

Guverner Ohaja Džon Kejsik i senator iz Teksasa Ted Kruz su iza Trampa u Mičigenu.

Kejsik je apelovao na svoje sledbenike da se spreme za primarne izbore naredne nedjelje u njegovoj matičnoj državi Ohaju.

"Mislim da ljudi počinju da nagrađuju pozitivnu kampanju, za koju kažu svojoj djeci - Ovako treba da se ponašate u politici. Za nedjelju dana odnijećemo pobjedu u Ohaju i to će biti sasvim nova igra", istakao je Kejsik.

Trampov najžešći rival, senator iz Teksasa Ted Kruz je na drugom mjestu po broju delegata na predsjedničkoj konvenciji republikanske stranke i stekao ih je još više pobjedom u Ajdahu.

Senator Marko Rubio se nada pobjedi naredne nedjelje u svojoj državi Floridi.

Bonus video: