Izrael: Napadi nožem, pucnjava, ubijen američki turista, ranjeno 13 osoba

To su najnoviji incidenti u nasilju koje traje pet mjeseci. Poklopili su se sa dolaskom potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena u dvodnevnu posjetu Izraelu u okviru bliskoistočne turneje
1 komentar(a)
Izrael, napad, Foto: Beta-AP
Izrael, napad, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.03.2016. 21:13h

U tri napada koja su se dogodila u Jerusalimu, Petah Tikvi u centralnom dijelu zemlje i Jafi kraj Tel Aviva, u roku od samo dva sata danas popodne i večeras, ubijen je jedan američki turista, a 13 osoba je ranjeno.

Incident u Jafi u kojem je ubijen američki turista uslijedio je poslije oružanog napada u Jerusalimu i napada nožem u Petah Tikvi u centralnom Izraelu.

Napadač je došao u luku Jafa, gdje je najprije ubo nožem troje ljudi. Potom je nastavio da trči ka jednom restoranu, napadajući usput druge ljude, javljaju izraelski mediji. Kada je pokušao da pobjegne u pravcu Tel Aviva, policajci su ga ubili.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden je u to vrijeme obilazio Peresov centar za mir udaljen oko dva kilometra od mjesta gdje se dogodio prvi napad nožem.

Nešto ranije palestinski napadač je otvorio vatru iz puške na policajce blizu Kapije Herod na jerusalimskom starom gradu, teško ranivši jednog policajca. Potom je počeo da bježi i granični policajci su ga gonili, a on je na njih pucao i teško ranio još jednog. Drugi policajci su uzvratili vatru i ubili ga.

Napadač je identifikovan kao Fuad Tamimi (25) iz Isavije u istočnom Jerusalimu. Žrtve su prebačene u bolnicu i jednoj je život u opasnosti.

Početna istraga napada u Petah Tikvi pokazala je da je jedan ultraortodoksni Jevrejin ulazio u prodavnicu pića kada ga je mladi Palestinac napao s leđa nozem i ubo ga u gornji dio tijela. Vlasnik radnje i ranjeni čovek uspjeli su da otmu nož od napadača, gurnu ga na pod i ubiju ga.

Ranije danas je jedna Palestinka pokušala da napadne nožem policajce u jerusalimskom starom gradu. Policajci su potom pucali na nju i ubili je.

To su najnoviji incidenti u nasilju koje traje pet mjeseci. Poklopili su se sa dolaskom Bajdena u dvodnevnu posjetu Izraelu u okviru bliskoistočne turneje. Planirano je da se on sastane s izraelskim i palestinskim liderima.

Bajden je došao dan pošto su izraelski mediji objavili da izraelski premijer Benjamin Netanjahu neće ići u planiranu posjetu SAD, jer nije dogovoren sastanak s predsjednikom Barakom Obamom.

Bijela kuća je potom saopštila da je iznenađena otkazivanjem posjete, za koje je saznala iz medija, jer je prihvaćen jedan od datuma za sastanak koji je Netanjahuov kabinet predložio. Bilo je planirano da se Netanjahu obrati konferenciji proizraelskog lobija Američkog jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingotnu tokom te posjete.

Hamas pohvalio napade

Palestinska radikalna organizacija Hamas pohvalila je talas napada, koji su se danas dogodili u Izraelu, istakavši da je to prirodna reakcija i da Palestinci imaju pravo da se bore protiv okupacije svim raspoloživim sredstvama, prenijeli su izraelski mediji.

Portparol Hamasa Hasan Badran je ujedno pozvao razne palestinske frakcije da se "pridruže borbi palestinske omladine koja je izabrala da ide i izvodi napade u srcu Tel Aviva i Jerusalima".

Izraelska vojska će u narednih nekoliko sati zatvoriti sela na Zapadnoj obali odakle su došla dva napadača, javljaju izraelski mediji.

Opozicioni političari oštro su kritikovali odgovor vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na napade.

Bivša ministarka pravde Cipi Livni, jedna od lidera partije Cionističke unije lijevog centra, upozorila je da se "teroristički talas neće stišati sam i da je posjeta potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena prilika da se smanje plamenovi".

Lider nacionalističke partije Izrael naš dom Avigdor Liberman rekao je da je talas napada rezultat Netanjahuve i Jalonove (ministra odbrane Izraela Moše Jalona) politike suzbijanja terorizma.

Bonus video: