"SVE OVO JE UZNEMIRUJUĆE"

SZO: Prenos zika virusa seksualnim putem rasprostranjeniji nego što se mislilo

Poslije sastanka odbora za hitne situacije, SZO je takođe navela da ima sve više podataka o porastu uznemirujućih urođenih mana izazvanih virusom zika
0 komentar(a)
Zika, Foto: Reuters
Zika, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2016. 20:52h

Prenos virusa zika seksualnim putem rasprostranjeniji je nego što se ranije vjerovalo, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija, pozivajući se na izvještaje iz više zemalja.

Poslije sastanka odbora za hitne situacije, SZO je takođe navela da ima sve više podataka o porastu uznemirujućih urođenih mana izazvanih virusom zika.

Ovaj virus se uglavnom prenosi ujedom komaraca.

Generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Čan rekla je da izvještaji i istrage u više zemalja ukazuju da je prenos tog virusa seksualnim putem rasprostranjeniji nego što se ranije pretpostavljalo.

Ona je rekla da je devet zemalja do sada prijavilo veći broj slučajeva Gijen-Bareovog sindroma, rijetke bolesti koja može da izazove privremenu paralizu i smrt, ne samo među ženama u reproduktivnim godinama, nego i među djecom, tinejdžerima i starijim ljudima.

"Sve ovo je uznemirujuće", rekla je ona.

Iako nema konačnih dokaza da zika izaziva urodjene mane i neurološke probleme, Čan je rekla da zvaničnici treba da sačekaju konačne naučne potvrde prije nego što daju neke preporuke.

Ona je rekla da su trudnice u zemljama pogođenim ovim virusom ili koje putuju u te zemlje opravdano jako zabrinute.

SZO preporučuje trudnicama da izbjegavaju da putuju u zemlje gdje je u toku epidemija zike i da ako njihovi partneri putuju u zemlje pogođene ovim virusom primjenjuju mjere bezbjednog seksualnog odnosa.

SZO je prošlog mjeseca proglasila globalnu hitnu situaciju zbog zika virusa.

Preporučujemo za Vas