Davutoglu: Cilj nacrta sporazuma između Turske i EU je da obeshrabri ilegalne migracije

Kako navodi Rojters, Davutoglu je rekao da će Evropska unija platiti torškove readmisije migranata
100 pregleda 1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Ahmet Davutoglu, Foto: Beta-AP
Aleksis Cipras, Ahmet Davutoglu, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.03.2016. 19:56h

Turska i Grčka dijele zajednički pogled o neophodnosti podjele tereta u izbjegličkoj krizi, a dvije zemlje saglasile su se oko pravnog okvira za borbu sa ilegalnim migracijama, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Tuska i Grčka zajednički odgovaraju onima u Evropi, koji imaju stav da bi naše dvije zemlje trebalo da se bore sa krizom same", naglasio je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u Izmiru.

Kako navodi Rojters, Davutoglu je rekao da će Evropska unija platiti torškove readmisije migranata.

Davutoglu je istakao da nacrt sporazuma između Turske i Evropske unije ima za cilj da obeshrabri ilegalne migracije, ali da on neće zaustaviti sirijske izbjeglice koje legitimno traže sklonište u Evropi.

"Cilj je da se obeshrabre neregularne migracije i da se prepoznaju Sirijci u našim kampovima, koje će EU prihvatiti, iako mi nećemo primorati nikoga da ide protiv svoje volje", rekao je Davutoglu.

On je najavio da će Turska donijeti zakon, koji zahtjeva EU, o primjeni vizne liberalizacije za Turke u narednih nekoliko mjeseci opisavši taj dio nacrta sporazuma kao "važnu pobjedu za naše građane".

ID odgovorna za raketni napad na Kilis

Davutoglu je danas optužio pripadnike Islamske države da su odgovorni za raketni napad na turski pogranični grad Kilis, u kojem su poginule dvije osobe, uključujući jedno dijete.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ciprasom istakao da je ispaljivanje raketa na Kilis iz Sirije pokazalo koliko je "krhak" sporazum o prekidu vatre u toj zemlji, prenio je Rojters.

U eksploziji osam raketa, koje su ispaljene iz Sirije na turski pogranični grad Kilis, poginule su dvije osobe, među kojima je i jedan četvorogodišnji dječak.

Rakete su ispaljene s teritorije u Siriji, koja je pod kontrolom Islamske države, a turska vojska je uzvratila otvorivši vatru na pozicije džihadista, prenijela je novinska agencija Dogan pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Pri udaru raketa u Kilisu je poginula jedna žena (54) dok je šrapnel jedne rakete pogodio automobil, u kojem su se nalazila dva dječaka, javila je turska državna agencija Anadolija.

Četvorogodišnji dječak je preminuo na putu ka bolnici, dok je šestogodišnji dječak ranjen, naveo je AFP.

Bonus video: