Sobotka: Umjesto da uzmemo 20 ili 30 Sirijaca iz Grčke, uzećemo ih iz Turske

Češki premijer izjavio je da će taj sistem jedan za jednog koji je juče u Briselu na samitu predložila Turska, da za migranta vraćenog iz EU u Tursku evropske zemlje iz Turske odvezu jednog izbjeglicu iz Sirije koji ima pravo na azil, biti samo privremen
0 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.03.2016. 17:06h

Češka je spremna da preuzima izbjeglice direktno iz Turske i tako ispuni dio kvote od 4.800 izbeglica koje bi prema ranijim dogovorima trebalo da preuzme u okviru preraspodjele u zemljama EU.

"To nisu nikakve nove kvote, nikakav novi sistem već će se jednostavno iskoristiti postojeće obaveze. Jednostavno umjesto toga da uzmemo 20 ili 30 Sirijaca iz Grčke, uzećemo 20 ili 30 Sirijaca iz Turske. To je jedina razlika", kazao je danas češki premijer Bohuslav Sobotka novinarima u Pragu.

Češki premijer izjavio je da će taj sistem jedan za jednog koji je juče u Briselu na samitu predložila Turska, da za migranta vraćenog iz EU u Tursku evropske zemlje iz Turske odvezu jednog izbjeglicu iz Sirije koji ima pravo na azil, biti samo privremen.

"To će naravno biti privremena stvar zato što se nijednom Sirijcu ne isplati da plati krijumčarima da obiđe Lezbos i bude vraćen u Tursku. Čak je i bolji zato što će iz Turske dolaziti samo Sirijci", kazao je Sobotka.

Češki premijer izrazio je nadu da bi taj najnoviji plan koji tek treba da usvoje na samitu 17. marta šefovi država i vlada članica EU mogao osjetno da uspori migracijski talas, a ponovo je naglasio da ne dolazi u obzir da se povećava broj izbjeglica koje bi članice trebalo da preuzmu po nekim novim kvotama.

Češka policija za slučaj da propadne i najnoviji plan EU da uz pomoć Turske zatvori balkansku trasu i vraća ekonomske imigrante uvježbavala je danas zadržavanje većeg broja imigranata na granicama sa Austrijom.

U vježbe se uključilo 200 policajaca i 20 carinika i 60 studenata koji su izigravali izbjeglice koji nelegalno preko Češke pokušavaju da dopru do Nemačku koja je po tom scenariju zatvorila granice se Austrijom.

Policiji je u toj vježbi bilo potrebno šest sati da zadrži 50 imigranata i prebaci ih u centre zatvorskog tipa a vježbe su pokazale potrebu da Češka nabavi savremeniju opremu, posebno mobilne uređaje za skidanje otisaka prstiju i provjeru sa centralnim registrom.

Bonus video: