TRAMP OPASAN, KRUZ BESKOMPROMISAN

Blumberg: Nedjelja u kojoj su glasači razbili Republikansku partiju

Devet država je većinski glasalo za Trampa kojeg lideri Republikanske partije smatraju previše opasnom osobom koja bi mogla da uništi šanse stranke kod crnaca, Hispanoamerikanaca, imigranata i žena.
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2016. 20:03h

Glasači na republikanskim stranačkim izborima za predsjedničku nominaciju prošle nedelje su razbili Republikansku partiju, ocenjuje danas Blumberg.

Tokom prošle nedjelje dvije trećine republikanskih glasača je izabralo ili milijardera Donalda Trampa ili senatora iz Teksasa Teda Kruza, dvojicu kandidata koji su najmanje prihvatljivi za vođstvo Republikanske partije.

Devet država je većinski glasalo za Trampa kojeg lideri Republikanske partije smatraju previše opasnom osobom koja bi mogla da uništi šanse stranke kod crnaca, Hispanoamerikanaca, imigranata i žena.

U pet država je najviše glasova dobio Kruz, zbog čije je beskompromisne taktike u Senatu, vlada SAD nakratko ostala bez sredstava. Republikanski stratezi zabrinuti su da je on isuviše konzervativan da bi mogao da pobjedi na predsjedničkim izborima u novembru.

U samo dvije države i teritorije koje su dosad glasale - Minesoti i Portoriku, najviše glasova je dobio Marko Rubio kojeg mnogi u republikanskom establišmentu vide kao najboljeg kandidata.

Od Super utorka 1. marta do nekoliko glasanja u subotu 5. marta, republikanci su u 15 saveznih država poručili liderstvu republikanske partije: "Vi nas ne predstavljate i želimo nešto radikalno drugačije", navodi Blumberg.

"Trka je sada borba između Trampovih bijesnih glasača i Kruzovih beskompromisnih konzervativaca", rekao je bivši savjetnik republikanaca Ron Bondžin.

Ako nijedan od kandidata ne osvoji neophodan broj delegata za nominaciju na stranačkoj konvenciji u julu, moguće je da za predsjedničkog kandidata bude izabran i neko ko je imao manji broj glasova.

Posle prvog kruga glasanja u kojem delegati moraju da glasaju shodno izborima, u drugom krugu mogu da glasaju po svojoj volji ili nekom dogovoru.

Bondžin ocenjuju da je upravo takva neizvjesna konvencija nada vođstva republikanske partije koje nije oduševljeno Trampom ili Kruzom.

To, međutim, stavlja partijske lidere pred bolan izbor - da stanu iza Trampa ili Kruza ili da idu na neizvjesnu konvenciju koja bi mogla da izazove pobunu stranačke baze, a košta i novca i energije.

Republikansko vođstvo je već pola vijeka uspješno kanalisalo ishod stranačkih glasanja podrškom određenom kandidatu, ali to ovog puta nije uspjelo.

Na početku kampanje prošle godine po podršci je vodio sin i brat bivših predsjednika Džeb Buš koji je imao i 100 miliona dolara za svoju kampanju, ali nije uspjeo da bude ni među prva tri po osvojenim glasovima na prva tri stranačka glasanja.

Zvaničnici Republikanske partije su zatim stali masovno iza Rubija koji je pretrpeo više velikih poraza. On je završio na trećem mestu u više država u kojima je dobio podršku guvernera i senatora.