Si: Tajvan je dio Kine, niko ne može promijeniti tu činjenicu

Si Đinping održao govor povodom 40. godišnjice ključne političke odluke vlasti u Pekingu
759 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da niko ne može da promijeni činjenicu da je Tajvan dio Kine i da bi ljudi s obje strane Tajvanskog moreuza trebalo da teže "ponovnom ujedinjenju", prenosi Rojters.

Si je to rekao u govoru povodom 40. godišnjice ključne političke odluke vlasti u Pekingu koja je na kraju dovela do otopljavanja odnosa s Tajvanom, prenosi Tanjug.

Američka televizija CNBC objašnjava da je Sijev govor održan u sjećanje na "Poruku sunarodnicima na Tajvanu" koju su vlasti u Pekingu uputile 1. januara 1979, objavljujući kraj redovnih artiljerijskih napada na ostrva pod kontrolom Tajvana koja se nalaze blizu kineske obale, što je bila prekretnica nakon decenija neprijateljstava između dvije strane.

Podsjeća se da su kineske nacionalnističke snage pobjegle u decembru 1949. godine na Tajvan nakon poraza od komunista u građanskom ratu.

"Pitanje Tajvana je deo unutrašnje politike Kine. To je pitanje od ključnog interesa za Kinu... i strano miješanje je neprihvatljivo", poručio je Si, prenijeli su kineski državni mediji.

Bonus video: