LIDER KOMUNISTIČKE PARTIJE

Kastro kritikovao SAD, Kuba proslavila 60 godina revolucije

Trampov savjetnik Džon Bolton rekao je u novembru da će Vašington zauzeti čvršći stav prema Kubi, Venecueli i Nikaragvi, nazivajući ih "trojkom tiranije"
514 pregleda 1 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Reuters
Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2019. 09:12h

Lider vladajuće Komunističke partije Raul Kastro kritikovao je u utorak, na 60. godišnjicu kubanske revolucije, administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa za vraćanje na stari put konfrontacije s Kubom.

U pobuni kojoj je na čelu bio Fidel Kastro, Raulov stariji brat, zbačen je 1959. proamerički režim i stvorena je prva komunistička država na zapadnoj hemisferi, što je dovelo do ozbiljne eskalacije Hladnog rata.

U to doba, Kastrov pokret inspirisao je ljevičarske pokrete širom Južne Amerike, ali proslava u utorak događa se u vrijeme kada cijela regija skreće udesno, što je pogotovo vidljivo s izborom novog brazilskog predsjednika, desničarskog nacionaliste, koji je položio zakletvu u utorak, piše hrvatski Indeks.

"Još jednom, vlada Sjeverne Amerike krenula je putem konfrontacije s Kubom", rekao je Kastro u Santijagu de Kubi gdje je Fidel Kastro proglasio pobjedu prije šest decenija.

Govor Raula Kastra, koji je u aprilu odlučio da napusti mjesto predsjednika države, ali će ostati lider Komunističke partije do 2021, bio je dio svečanosti na groblju na kojem je sahranjen i Fidel Kastro i njihov borac za nezavisnost Hose Marti.

"Sve više, visoki zvaničnici ove (američke) administracije pokušavaju kriviti Kubu za sve nedaće u regiji", rekao je Kastro.

"Revolucija je ostala mlada"

Trampov savjetnik za državnu bezbjednost Džon Bolton rekao je u novembru da će Vašington zauzeti čvršći stav prema Kubi, Venecueli i Nikaragvi, nazivajući ih "trojkom tiranije".

Kastro je naglasio da je Kuba kroz šest decenija dokazala da je se ne može zaplašiti prijetnjama. Ona je zemlja otvorena mirnoj koegzistenciji.

Ovogodišnja bitka na Kubi je ona ekonomska, istakao je Kastro, ponavljajući riječi koje je u decembru iznio u Nacionalnoj skupštini njegov nasljednik na čelu države Migel Dijas-Kanel koji je najavio pojačanu štednju.

"Najprije svi moramo smanjiti sve nepotrebne troškove i više štedjeti", kazao je Kastro.

Tekovine kubanske revolucije ipak su na sigurnom putu, zahvaljujući tranziciji na mlađu kompetentnu generaciju vođa poput 58-godišnjeg predsjednika Migela Dijasa Kanela, istakao Kastro.

"Važno je istaknuti činjenicu da kubanska Komunistička partija odlučno podržava riječi i djela Dijasa-Kanela otkad je preuzeo dužnost", rekao je Kastro.

"Revolucija nije ostarila, ona je ostala mlada", zaključio je on.

Preporučujemo za Vas