Tramp i Klinton zadržali prednost, nominacije još neizvjesne

Tramp je na konferenciji za štampu u Vest Palm Biču na Floridi proglasio sebe spremnim za direktnu borbu sa Kruzom i pozvao ostale kandidate da odustanu od trke
2 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2016. 08:16h

Na unutarstranačkim izborima u četiri američke savezne države, Doland Tramp i Ted Kruz ostvarili su po dvije pobjede, što ukazuje na to da je, uprkos tome što se Tramp smatra favoritom, i dalje neizvesno ko će na kraju osvojiti nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD.

Rezultati su bili podijeljeni i kad je riječ o rivalskoj Demokratskoj stranci, budući da je na izborima u tri države Berni Sanders pobijedio u Nebraski i Kanzasu, a Hilari Klinton u Luizijani, prenijela je agencija AP.

Kruz, aktuelni senator Teksasa, pobijedio je na izborima Republikanske stranke u Kanzasu i Mejnu, ocijenivši to "manifestacijom prave promjene smjera" u kojem se kreće kampanja.

Tramp, koji se i dalje smatra favoritom za kandidaturu republikanaca na izborima, ostvario je pobjedu u Luizijani i Kentakiju.

U trci za republikanske delegate, Tramp je ukupno do sada prikupio glasove najmanje 375 delegata, a Kruz 291. Da bi se osvojila nominacija Republikanske stranke za predjsednika, potrebno je ukupno 1.237 delegata.

Sa druge strane, za nominaciju Demokratske stranke su potrebni glasovi 2.383 delegata. Klintonova je prikupila 1.117, a Sanders 447 glasova, uključujući glasove superdelegata, među kojima su kongresmeni, guverneri saveznih država i zvaničnici stranke koji mogu da podrže kandidata po svom izboru.

Budući da je trka za nominaciju Republikanske stranke, po ocjeni AP-a, "u haosu", najistaknutiji članovi te partije traže bilo kakav način da smanje šanse da Tramp postane kandidat za predsjednika, pa su tako kandidati republikanaca iz 2008. i 2012. godine, Džon Mekejn i Mit Romni izrazili strepnju da bi nominacija Trampa mogla da rezultuje katastrofalnim rezultatima na izborima za predsjednika u novembru.

Tramp je na konferenciji za štampu u Vest Palm Biču na Floridi proglasio sebe spremnim za direktnu borbu sa Kruzom i pozvao ostale kandidate da odustanu od trke.

"Volio bih da se uhvatim u koštac sa Tedom jedan na jedan. To bi bilo veoma zabavno", istakao je američki milijarder.

Bonus video: