KORISTIĆE SVA OVLAŠĆENJA KOJA IMA

Tramp: Poštovaću zakone i povelje

Tramp je u saopštenju naveo da će kao predsjednik koristiti sva ovlašćenja koja ima da zaustavi teroristi, ali da razumije ograničenja prema međunarodnom pravu
5 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.02.2019. 08:49h

Favorit za predsjedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp izjavio je danas da shvata da su SAD "ograničene zakonima i poveljama" i da neće naređivati vojsci SAD da krši ili ne poštuju zakone ako bude izabran za predsjednika.

Tramp je u saopštenju naveo da će kao predsjednik koristiti sva ovlašćenja koja ima da zaustavi teroriste, ali da razumije ograničenja prema međunarodnom pravu.

Saopštenje je usledilo poslije pisma lidera republikanskog odbora za spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost koji se protive Trampovoj kandidaturi zato što "zagovara opširnu upotrebu mučenja", kao i zbog drugih kontroverznih stavova.

Tramp je višpe puta rekao da će vratiti praksu ispitivanja simuliranjem davljenja i "još gore", kao i da će mete biti i supruge i djeca osoba za koje se sumnja da su ekstremisti.

U sinoćnjoj republikanskoj debati Tramp je rekao da ekstremisti na Bliskom istoku "sijeku ljudima glave" i ocijenio da je pogrešno odbaciti metode poput simuliranja davljenja.

"General Daglas Mekartur i general Paton se prevrću u grobovima", rekao je Tramp.