Tramp pozvao lidere demokrata i republikanaca na brifing o bezbjednosti granice

Kako prenosi Glas Amerike, lider većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da prisustvuje sastanku
262 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je danas lidere demokrata i republikanaca u Kongresu na ono što u Bijeloj kući zovu "brifing o bezbjednosti granice", dok djelimična blokada vlade ulazi u 12. dan.

Kako prenosi Glas Amerike, lider većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da prisustvuje sastanku.

Nije jasno da li će i lider manjine u Senatu Čak Šumer ili njegova demokratska koleginica i kandidatkinja za predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi biti tamo, niti da li će dvije strane iskoristiti sastanak da pregovaraju o planovima za ponovno otvaranje vlade.

Demokrate će imati većinu u Predstavničkom domu kada novi Kongres bude otvoren u četvrtak, a Pelosi planira da održi glasanje za nekoliko zakona koji bi obezbijedili finansije za većinu zatvorenih agencija do kraja septembra i za Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost do 8. februara.

Predloženi zakoni ne uključuju pet milijardi za finansiranje izgradnje zida na granici SAD i Meksika, koje zahtjeva Tramp, uslovljavajući potpisivanje bilo kog dokumenta za trošenje novca. Demokrate su ranije ponudile 1,3 milijarde dolara za finansiranje bezbjednosti granice umjijesto toga.

Pres sekretarka Bijele kuće Sara Hakabi Senders rekla je u saopštenju kasno sinoć da plan demokrata nema šanse za uspjeh, da "ne uspjeva da obezbjedi granicu" i da "stavlja potrebe drugih zemalja iznad potreba građana SAD".

SAD su 22. decembra ušle u period delimične blokade rada saveznih organa zbog nesuglasica Kongresa i Bijele kuće o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom.

Oko 800.000 vladinih radnika prisiljeno je ili da ostane kod kuće, ili da nastavi da radi bez plate dok zatvaranje vlade ne bude riješeno.

Turisti u Vašingtonu naišli su na posljedice nepostizanja dogovora kada su u srijjedu u muzeju Smitsonijan i Nacionalnom zoološkom vrtu zatekli obavještenja da su zatvoreni do postizanja sporazuma.

Nacionalna galerija umjetnosti biće zatvorena od četvrtka.

Bonus video: