Rama: Albanija neće dizati zidove

Albanija je otvorila tri svoje nekadašnje granične vojne baze za eventualni prihvat migranata
109 pregleda 3 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.03.2016. 11:53h

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas, povodom izbjegličke krize, da njegova zemlja neće graditi zidove.

"Spremni smo da preuzmemo domaći zadatak u vezi s izbjegličkom krizom. Nećemo otvoriti naše granice ali, isto tako, nećemo graditi ni zidove. Spremni smo na saradnju u okviru plana EU. To nije samo nacionalni problem. Izbjeglička kriza je problem cijelog evropskog kontinenta", rekao je Rama poslije sastanka sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, prenijeli su mediji.

Kako prenose albanski mediji, više od 450 specijalnih policajaca upućeno je na prelaz kod makedonskog grada Struga i na četiri prelaza prema Grčkoj gdje kontrolišu granicu i u stanju su pripravnosti.

Albanija je otvorila tri svoje nekadašnje granične vojne baze za eventualni prihvat migranata, prenosi Hina.

Istovremenom Mogerini je poručila Albanija mora da sprovede "duboke reforme" pravosudnog sistema prije nego što se uzme u razmatranje njeno članstvo u EU.

"Duboka reforma pravosudnog sistema otvoriće put za početak pregovora za Albaniju kako bi postala dio EU", istakla je Mogerini.

Ona je to izjavila tokom sinoćnje posjete albanskoj prijestonici, preneo je AFP.

Albanski premijer Edi Rama se složio s Mogerini da su reforme pravosuđa ključ za "otvaranje vrata" za otpočinjanje pregovora sa EU, prenijela je albanska agencija ATA.

Albanija, koja je članica NATO od 2009. godine, postala je kandidat za članstvo 2014, podsetila je francuska agencija, dodajući da je Tirani, međutim, poručeno da prije prijema mora da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Vlada Albanije se nada da će pregovore o članstvu započeti do kraja godine.

Bonus video: