NASA: Suša na Bliskom istoku od 1998. do 2012. najgora u posljednjih 900 godina

Vodeći autor studije Ben Kuk je rekao da vremenske prilike u istočnom Mediteranu variraju u proteklih devet vjekova, ali da se najviše ističu u posljednje dvije decenije
191 pregleda 1 komentar(a)
Suša, Foto: Rojters
Suša, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.03.2016. 09:23h

Sušni period koji je na Bliskom istoku trajao 14 godina, najduži je u posljednjih 900 godina, navedeno je u izvještaju američke agencije NASA.

Istraživači NASA-e zaključili su da su godine od 1998. do 2012. godine bile sušnije od bilo kog drugog perioda i da je suša izazvana ljudskom greškom.

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji, Univerziteta u Kaliforniji i Santa Barbari su utvrdili da je nedostatak vode u Siriji rezultat izbijanja građanskog rata 2011. godine.

Oni su ispitali su podatke o prstenovima drveća u nekoliko mediteranskih zemalja da bi utvrdili obrasce o suvim i vlažnim godinama u rasponu dužem od 900 godina.

Vodeći autor studije Ben Kuk je rekao da vremenske prilike u istočnom Mediteranu variraju u proteklih devet vjekova, ali da se najviše ističu u posljednje dvije decenije.

"Nedavna suša izvan je opsega prirodnih promjena", rekao je Kuk.

On je rekao da je istraživanje potvrdilo druge studije koje su utvrdile da je ljudski faktor uzrok ekstremnih klimatskih promjena.

Kako bi ustanovili obrasce klimatskih promjena istraživači su koristili podatke prikupljene u Sjevernoj Africi, Grčkoj, Libanu, Jordanu, Siriji i Turskoj koje su upoređivali sa podacima prikupljenim u Španiji, južnoj Francuskoj i Italiji.

Oni su ispitali prstenove drveća čiji su uzorci uzeti širom regiona. Prstenovi na stablu predstavljaju godine, a prema nalazima naučnika, tanak god ukazuje na sušnu godinu.

Bonus video: